Строителният сектор на Европа е преодолял спада, предизвикан от ограниченията

...
Строителният сектор на Европа е преодолял спада, предизвикан от ограниченията
Коментари Харесай

Строителният сектор в Европа излезе от колапса и надхвърли предкризисните нива

Строителният бранш на Европа е преодолял спада, провокиран от рестриктивните мерки поради ковид. Това оповестява мюнхенският институт " Ифо " (ifo) в разбор, направен въз основа на калкулации на прогнозната мрежа ЕВРОКОНСТРУКТ (EUROCONSTRUCT), на която е член.

" Строителната активност ще нарасне с 3,6 % през 2022 година, откакто се усили с 5,6 % през 2021 година и се сви с 4,7 % през 2020 година ", споделя специалистът от Ифо Лудвиг Дорфмайстер.

Строителните услуги станаха по-скъпи на доста места през 2021 година В осем страни цените на строителството са се нараснали с минимум 5 % на годишна база. В Унгария и Италия процентното нарастване е двуцифрено. В Германия цените са се покачили с 9,1 %. Само в пет страни растежът на цените през 2021 година е бил под 3 % по отношение на година по-рано, отбелязва Българска телеграфна агенция.

В 10 страни строителната интензивност към този момент е над предкризисните равнища. Въпреки това в осем страни, в това число Германия, през 2021 година строителната интензивност ще бъде по-слаба по отношение на 2019 година. Само във Франция и Словакия спадът е бил по-рязък, в сравнение с в Германия. През 2021 година жилищното строителство се усилва, нараствайки със 7,1 %, след спада от 4,4 % през 2020 година " След 2023 година се чака европейското жилищно строителство да отбелязва единствено слаб растеж ", споделя Дорфмайстер.

Най-силно наранено от пандемията през 2020 година е било нежилищното строителство със спад от 7,3 %. То продължи да изостава от равнищата преди рецесията и през 2021 година. От друга страна, гражданското строителство сподели единствено слаб спад през 2020 година и през 2021 година доста надвиши равнищата си отпреди рецесията.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР