Строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември

...
Строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември
Коментари Харесай

Строители на скоростната жп отсечка Септември-Костенец откриха писмо в бутилка от 1886 г.

Строители на високоскоростната железопътна права в сектора сред гара Септември и гара Костенец откриха писмо, запечатано в бутилка, скрита в досегашния жп мост над река Марица, в региона на община Белово. 

При разрушаването на остарялото оборудване един от геодезистите открива писмото и го предава на историческия музей в Белово. 

Оказа се, че посланието е от 1886-та година, оставено от основателите на моста.

Бутилката е открита в една от колоните на моста, сподели шефът на историческия музей в Белово Севдалина Попова.

По думите ѝ находката, както и методът на откриването ѝ, са нещо извънредно особено: " Ние се вписахме в дребното музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка. Документът е с размери 33 см на 22,5 см, написан на ръка, на италиански език. Има доста хубав орнамент, нарисуван в профил. 

Текстът на писмото гласи: 

Мост, издигнат през 1886 година, по време на ръководството на османския император Абдул Хамид. Построен от компания " Виталис ". Инженери - гл. инж. Николо Лимон, /... /, основен зидар Пиетро Макар.

Издадено на 19 юни 1886 година

" Това е стадий от строителството на жп линията Белово - София ", уточни Севдалина Попова и добави:   " Цялата тази история демонстрира един позабравен жанр, който респектира ".

Теренът не е разрешил запазването на остарелия мост при настоящето модернизиране на жп линията, само че откриването на посланието от създателите на това извънредно крепко оборудване е вълнуваща среща сред поколенията строители и метод да се отдаде почитание и респект към хората, които са съдействали за построяването на съвременна България, предава БНР.

Извършващата се сега цялостна рационализация на жп линията Костенец - Септември, която се прави с европейски средства, планува построяването на ново трасе с нов жп мост. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР