Строежът на най-високия хотел в България е спрян. Разпореждането идва

...
Строежът на най-високия хотел в България е спрян. Разпореждането идва
Коментари Харесай

ДНСК спря строежа на най-високия хотел в България

Строежът на най-високия хотел в България е спрян. Разпореждането идва от Дирекция народен строителен надзор (ДНСК), която бе сезирана от Върховна административна прокуратура (ВАП). Небостъргачът I Tower, в който би трябвало да се обитава хотел от интернационалната верига Marriott, е в стадий на напреднал градеж. Той се намира в покрай площад " Македония " в столицата, на метри от постройката, в която се намира и самата ДНСК.

Докладът на ДНСК показва, че градежът не е координиран с Министерство на културата. По-рано през днешния ден основният прокурор Иван Гешев съобщи, че " има данни за закононарушения с документи ", издадени от културното ведомство и свързани със градежа. От думите му не стана ясно какви тъкмо са те, като Гешев единствено съобщи, че постройката се намира на " по-малко от 50 м от монумент на културата ". От ВАП оповестиха още, че стартират инспекция на министъра на културата Боил Банов и ще сезират Специализираната прокуратура.

За градежа на постройката се заприказва при започване на 2018 година Тя е разграничена на две елементи, като по-високата би трябвало да се извисява на 113 м. Именно в нея би трябвало да бъде хотелът Marriott с над 200 стаи, 60 жилището. В по-ниската, която ще бъде на 6 етажа, би трябвало да има офиси, два ресторанта и спа.

По плана работи особено основаната компания I Tower Development, публично благосъстоятелност на италианския холдинг Finvis S.r.l. В последните седмици медийни изявления настояват, че хазартният необут Васил Божков има роля в инвестицията. От самата компания отхвърлиха каквито и да било връзки с Божков или негови компании.

Изграждането на градежа е финансирано с €58,3 млн. заеми от Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР) и " Пощенска банка ". Договорите за тях бяха подписани през 2018 година в наличието на министъра на финансите Владислав Горанов.

През май, когато ВАП сезира ДНСК, от компанията оповестиха още, че имат всички нужни разрешителни за градеж.
 Инвестират над 110 милиона лв. в градежа на хотела Marriott в София
Най-високият хотел в София ще коства повече от 110 милиона лв.

Част от него ще бъде и жилищен комплекс, а отворените работни места ще бъдат 250
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР