Стресът при кучетата възниква вследствие на неспособността на четириногите приятели

...
Стресът при кучетата възниква вследствие на неспособността на четириногите приятели
Коментари Харесай

Нервно куче - причини и справяне

Стресът при кучетата поражда в резултат на неспособността на четириногите другари да се приспособяват към измененията или избраните дразнители. Състоянието най-често се съпровожда с възприятие на боязън, горест, незаинтересованост и липса на вкус при кучето. Продължителното нервно напрежение при кучето може да докара до съществени здравословни проблеми, както и да е сигнал за към този момент съществуващи проблеми.

Причини за нервното куче

Повечето животни се боят от фойерверките, гръмотевиците и прекомерно шумни места. Подобни фактори могат да способстват за нервирането на кучето, като тревогата може да е кратковременна или дълговременна. Всичко в това отношение зависи от силата на влияние на психическите, прочувствените и физическите фактори. В този случай е значимо да можете да успокоите кучето си, както и да го изкарвате на по-малко оживени места. Към другите постоянно срещани аргументи кучето да е нервно са:

Пътуване на кучето с кола

За да можете да се справите с това е значимо първо да се убедите, че нарасналата раздразнителност на питомеца ви е провокирана точно от возенето, а не от крайната точка на пътуването, да вземем за пример посещаване на ветеринарна клиника.

Груминг

 Груминг на куче

Често до краткотраен стрес и напрежение могат да докара визитата на кучешки фризьорски салон. Ако животното не е привикнало, тогава това може да голям стрес за него, защото тривиално кучето се бои от машинката за подкастряне на кучето.

Смяна на стопанина на кучето

Без значение от аргументите за това, промяната на стопанина постоянно е доста мощен стрес за кучето. Преданите породи кучета могат да понесат това изключително комплицирано, като даже да се развият на фона на тези промени разнообразни болести или депресирането на любимеца.

Преместване на кучето

Всяко едно съществено изменение е стрес и може да направи даже и най-спокойното куче нервно и превъзбудено. Те се плашат също по този начин от мощните звуци и непознатите съседи, като сходни проблеми в новото място на живеене могат единствено да усложнят оправянето с казуса.

Посещение на ветеринар

 Ветеринарен обзор

Кучетата в никакъв случай не харесват профилактичните прегледи и могат да изпаднат в същинска суматоха, в случай че се постанова да ги заведете на ветринар. В този случай можете да потърсите помощта на зоопсихолозите, които ще ви помогне.

Важно е да можете да разграничите горепосочените аргументи за раздразнителност при кучетата от действителните уплахи. Ако питомецът ви реагира доста остро и не можете да контролирате това, тогава е значимо навреме да потърсите професионална помощ, с цел да помогнете на кучето ви. Зоопсихолозите ще схванат, каква тъкмо е повода за това кучето да е нервно, както и по какъв метод да решат тази обстановка.

Как да се справите с нервното куче?

Лечение на нервното разстройство при кучето се избира самостоятелно според от сложността на обстановката и каква е повода. Важно е да се водим и от държанието на кучето, като в някои случаи всичко може да се реши доста бързо, до момента в който при другите може да се наложи сложна терапия. Започнете с позитивните страсти, които би трябвало да усеща любимеца ви.

Запознавайки го с нови другари и четириноги, давайте му честичко обичаните му лакомства или пък го радвайте с нови играчки. Отклоняването на вниманието на кучето от фактора, който е довел до раздразнителност от време на време е доста добра тактичност и може да ви помогне напълно да се справите със обстановката. Важно е също по този начин да обръщате внимание на кучето ви, като то би трябвало да усеща вашата угриженост и обич, с цел да се усеща любимеца ви благополучен.

 Куче

Друг вид е да се обърнете за помощ към трудотерапията, защото постоянните занятия със спорт, проучването на нови команди и разноските въздействат позитивно на нервната система и са още един доста ефикасен метод за оправянето на сходни спешни обстановки. Винаги поощрявайте старанието на кучето с похвали, внимание от ваша страна или кучешко лакомство.

В изключително запуснатите случаи ще се наложи да се обърнете за помощ към ветеринарите и зоопсихолозите, които ще ви оказват помощ дейно и оптимално бързо да се справите с това и да разберете, заради каква причина кучето ви е станало нервно. При нужда ще се предпишат седативни средства, откакто е осъществен обстоен профилактичен обзор на животното. Тези препарати спомагат за намаляването на напрежение и отстраняват симптоматиката.

Продължителният стрес способства за утежняването на самочувствието, общото положение и понижава имунитета на кучето. Поради тези аргументи организма на кучето става по-податливи към кучешки болести и могат да се обострят хроничните патологии. Своевременното справяне с казуса и нормализирането на нервната система спомагат за предотвратяването на по-сериозните последствия, като едно от най-важните неща в тази ситуация е премахването на стресовия фактор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР