Стресът е една от основните причини за появата на тревожност,

Стресът е една от основните причини за появата на тревожност, ...

От кои хранителни елементи се нуждаем при стрес?.


Стресът е една от основните причини за появата на тревожност, лошо настроение, депресия. Според изследванията храненето е основен фактор, влияещ върху появата, тежестта и продължителността на депресивния епизод. Хората с депресия или тревожност често имат дефицит на редица основни витамини и минерали, необходими за оптимална мозъчна функция. Желязо, цинк, фолиева киселина са сред важните хранителни елементи, които могат да ни помогнат да бъдем в баланс и да не дадем шанс на лошото настроение.

Кои други е важно да си осигурим?

Омега-3 мастни киселини

Човешкият мозък се нуждае от есенциални мастни киселини, за да функционира правилно. Тъй като тялото ни не може да ги синтезира, трябва да си ги набавим чрез храната или с прием на хранителни добавки. Тези антиоксиданти са отговорни за редица процеси, като:
Понижаване на кръвното наляганеНамаляване на триглицеридитеНамаляване на риска от инфаркт и инсулт
Нови изследвания показват също, че тази основна хранителна съставка също може да намали тревожността.

Храни, богати на омега-3 са риба, морски дарове, ленено семе, семена от чиа, бобови растения, горски плодове и други.

Витамин D

Колко често се излагате на пряка слънчева светлина? Това помага за синтеза на важния витамин D, който е ключов, що се отнася до нашето психично здраве, депресия и тревожност. Дефицитът на витамина се свързва с лошото настроение. Освен под формата на хранителна добавка, може да си го набавите и консумирайки гъби, по-мазни риби, млечни продукти, яйца.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg