Стремежът на Иран към ядрена програма е дълбоко дестабилизиращ елемент.

...
Стремежът на Иран към ядрена програма е дълбоко дестабилизиращ елемент.
Коментари Харесай

Блинкън: Иран показва безотговорност в своята ядрена програма

Стремежът на Иран към нуклеарна стратегия е надълбоко дестабилизиращ детайл. Решението да забрани на нуклеарните инспектори на Организация на обединените нации да следят нуклеарни обекти в страната предходната седмица допуска, че той не се цели да бъде виновна страна в договарянията. Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в петък.

На брифинг за пресата в петък Блинкън отговори на въпрос по отношение на настояването на Саудитска Арабия за съдействие на Съединени американски щати при установяването на гражданска нуклеарна стратегия на саудитска територия като част от евентуално посредничено от Съединени американски щати съглашение за нормализиране с Израел, с позоваване на коментар, изработен от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който сподели тази седмица, че в случай че Иран се снабди с нуклеарно оръжие, Рияд би трябвало да направи същото.

" Ако те получат подобен, ние би трябвало да го вземем - от съображения за сигурност, за салдото на силите в Близкия изток ", сподели бин Салман пред Fox news в изявление. В което сподели също, че " всеки ден се приближаваме " до това Саудитска Арабия да възстановява връзките си с Израел.

Блинкън сподели в отговор на въпроса, че " личните действия на Иран в преследването на нуклеарна стратегия са надълбоко дестабилизиращ детайл и подобен, който рискува сигурността на страните освен в района, само че и отвън него ".

Администрацията на Байдън е решена Иран в никакъв случай да не се снабди с нуклеарно оръжие. Както сме казвали доста пъти, ние имаме вяра, че дипломацията е най-ефективният метод за това ", сподели първият американски посланик, добавяйки, че Вашингтон се е " опитал да работи индиректно с Иран, както и с европейските сътрудници и даже Русия и Китай, с цел да забележим дали можем да се върнем към взаимно съблюдаване на нуклеарното съглашение с Иран, по този начин наречения JCPOA, само че Иран не можеше или не искаше да направи това.

Съединените щати упрекнаха Иран, че е дал дронове на Русия за нейната война против Украйна. Съединени американски щати наложи и нови наказания на Иран поради създаването на безпилотни и военни самолети.

Иран лишава акредитацията на няколко инспектори на Международната организация за атомна сила (МААЕ), които следят уреди за обогатяване на уран в страната. Това заяви по-рано през септември шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

" Тези инспектори са измежду най-опитните специалисти на организацията, с неповторими знания за технологиите за обогатяване. Те са направили значима инспекция на оборудванията за обогатяване на Иран под защитните ограничения на организацията ", се споделя в изказване на МААЕ.

Гроси означи със страдание, че този ход доста ще понижи способността на МААЕ да прави инспекции в страната.

" С днешното решение Иран дейно в профил към една трета от главната група от най-опитните инспектори на организацията, назначени да работят в Иран ", сподели той.

Шефът на МААЕ осъди акта на Техеран, определяйки го като невиждан. Той прикани управляващите на републиката да сътрудничат, като означи, че в противоположен случай организацията няма да може да ревизира мирния темперамент на иранската нуклеарна стратегия.

" Това решение на Иран е още една стъпка в неверната посока и нанася непотребен удар върху към този момент обтегнатите връзки сред МААЕ и Иран според Споразумението за защитни ограничения на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие ", сподели Гроси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР