Стрелките на часовника на кулата в Архитектурно-етнографския комплекс на открито

...
Стрелките на часовника на кулата в Архитектурно-етнографския комплекс на открито
Коментари Харесай

Часовникът в Стария Добрич скоро пак ще отмерва времето

Стрелките на часовника на кулата в Архитектурно-етнографския комплекс навън " Стария Добрич " в последно време са застинали на едно място, не отеква и камбаненият звън, отброяващ всеки кръговиден час. Според занаятчии от работилниците в комплекса часовникът не работи най-малко от няколко месеца.
В отговор на въпрос на Actualno.com от община Добрич дадоха отговор, че към момента няма подписан контракт за ремонт на часовника, само че се обмислят разнообразни разновидности за неговата поддръжка.
От общинската администрация показват, че часовниковият механизъм е дело на майстора-ковач Илия Ковачев от Габрово, който е стъпил върху опита на старите майстори от Елена, Дряново и Трявна. Механизмът е с тегло 250 кг. Задвижва се от две тежести, които съставляват речни камъни с друга величина. Часовникът се навива ръчно. Камбаната на часовниковата кула е отлята в цеха за камбани към Светия синод в София. За първи път нейният звън се разнася из Добрич (тогава - Толбухин) на 28 юни 1985 година
Идеята за етнографски комплекс в центъра на града стартира да се осъществя през 70-те години, а на умрелия преди няколко години арх. Витлеем Чалъков жителите на Добрич дължат проектирането и строителството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР