Стратегията Печелиш в неделя, продаваш в понеделник“ се завръща. Наблюдаваме възраждане

...
Стратегията Печелиш в неделя, продаваш в понеделник“ се завръща.
Наблюдаваме възраждане
Коментари Харесай

Кадилаци и динозаври в автомобилните състезания или живеем ли в златна ера за автомобилните ентусиасти?

Стратегията „ Печелиш в неделя, продаваш в понеделник “ се завръща.

Наблюдаваме възобновление на присъединяване на производители в моторните спортове и това може да е най-хубавото нещо, което се е случвало на автомобилната промишленост от десетилетия.

Roger Biermann от carbuzz разсъждава по тематиката и има аргумент. В интервал, когато безчет почитатели “киселеят ” за „ бездушните “ коли, леят крокодилски сълзи за ръчната скоростна кутия и “хейтят ” изкуственото и изтръпнало чувство от кормилото поради електрическото асистиране на кормилната рейка, може да се окаже че тъкмо в този момент тези същите почитатели имат достъп до всевъзможни автмобили, от всевъзможен тип и с всевъзможни характерности. 

От чудовищни електрички с ускоряване, което оставя “душата ти откъм гърба ” и всевъзможни AMG-та и RS-ки “на точка ”, през реинкарнации на Мазда Миата до V8 перформанс седани, които можеш да си поръчаш от очукани от Канада, изчукани в Дубай, и оттова – освежени и евтини в майка България.

Но това е обикновено, колкото по-голям избор, толкоз по-голямо глезене. Едно време, когато се появяват мъсъл колите, по-бедните момчета не се оплакват, а непосредствено поставят V8 във ФОРД Т-то на дядо, режат пружините, махат екстериони панели, доколкото ги е имало, и отива да се дърпат “без идея ”.

Цитатът за Победите и продажбите е фиктивен от Боб Таска старши, дилър на Ford през 60-те години на предишния век, който изобретява Cobra Jet, „ Win on Sunday, Sell on Monday “ е термин, употребен за оправдаване на присъединяване на производителите в моторните спортове като най-хубав маркетингов инструмент.

Ако можеш да произведеш автомобил, който да завоюва на международната сцена, без значение дали става дума за Льо Ман, Формула 1, IndyCar, NASCAR или нещо друго, и да продадеш нещо сходно на публиката, имаш рецепта за триумф.

Пример за това: Ford побеждава Ferrari в Льо Ман през 1966 година – победа, която катапултира Ford в светлината на колите с висока продуктивност против най-престижната марка спортни коли в света.

Но философията на „ WOSSOM “ бе наранена, откакто финансова рецесия след финансова рецесия накара производителите да се отдръпват от конкуренцията и пазарът на коли се промени напълно.

Моторният спорт също еволюира, като към този момент не изискваше хомологирани пътни коли за изобилието от серии на най-високо равнище, до момента в който в последна сметка моторният спорт и пътните коли съществуваха в две обособени сфери, които едвам се пресичаха на диаграмата на Вен за автомобилните интервенции.

Но правилото „ печели в неделя, продава в понеделник “ още веднъж е жив и настоящ, а това е огромна вест както за почитателите на моторните спортове, по този начин и за тези на колите.

Льо Ман

Преди пет години „ 24-те часа на Льо Ман “ беше гадно за гледане

Броят на тимовете с коли от клас LMP1 се броят на пръстите на едната ръка и на процедура нямаше преход към пътните коли, защото хибридните дизелови мотори просто не работеха в действителни условия.

Но по-късно ФИА обнови разпоредбите с нов клас – Le Mans Hypercars, който имаше за цел да върне ерата на хомологацията от предишните десетилетия.

Изведнъж ползата се увеличи от страна на Aston Martin, Ferrari, McLaren и други, и въпреки че разпоредбите еволюираха и към този момент не изискват пътни версии на участници като Toyota GR010, за които към момента се носят клюки, те отвориха вратата за всеобщо кръстосване сред създаването на спортни и пътни коли.

Сега във висшия клас на WEC има повече производители от всеки път. Porsche, Toyota, Ferrari, Cadillac, Peugeot и Scuderia Cameron Glickenhaus участваха в юбилейното стогодишно съревнование на Льо Ман, а следващата година ще се причислят BMW, Lamborghini, Alpine, Acura и други Най-хубавото е, че няколко от тези коли са с версии на мотори, които се употребяват в шосейни коли.

Ferrari 499P, което завоюва Льо Ман, употребява версия на V6 мотора от 296 GTB, а участникът на BMW употребява еволюция на V8 от E90 BMW M3.

Още по-вълнуващо обаче е, че Lamborghini създава нов V8 с две турбини, който ще задвижва наследника на Huracan и за който се твърди, че ще се развърта над 10 000 об/мин в пътна форма.

Моторните спортове най-сетне още веднъж оказват въздействие върху пътните коли, а хиперавтомобилите от Льо Ман са голяма движеща мощ.

Формула 1

Формула 1 може и да не се припокрива с пътните технологии по този начин, както в този момент се припокрива с Le Mans, само че тя бързо се оказва необикновен маркетингов инструмент за редица марки.

Забравете за Ferrari и McLaren (състезателните подразделения на тези тимове по този начин или другояче предшестват пътните подразделения), приказвам за Mercedes-AMG, Aston Martin, Alpine, Alfa Romeo, Audi и даже Ford.

Aston Martin видя голям растеж на интереса към марката, откогато стана фабричен тим преди две години, като ръководителите на марката ми споделиха при представянето на DBX 707, че познаваемостта на марката е скочила до небето, което повече от оправдава разноските за брандиране на тима от Формула 1 като Aston Martin.

Alpine F1 има сходен резултат върху познаваемостта на марката за единствения шосеен автомобил на френския авто производител – Alpine A110. Alpine се стреми да навлезе на американския пазар през идващите няколко години, а основният изпълнителен шеф на компанията Лоран Роси съобщи, че откогато Renault F1 се е ребрандирал като Alpine F1, американците са се насочили към уеб страницата на компанията.

След като Естебан Окон завоюва Гран при на Унгария през 2021 година, трафикът към конфигуратора на А110 се е нараснал с 400%, а Съединени американски щати са били на четвърто място в листата с източниците на трафик.

Alfa Romeo може и да напуща партньорството си със Sauber, само че Audi купува и през 2026 година ще бъде не просто тим на стартовата решетка, а един от шестте снабдители на мотори за спорта.

Porsche също искаше да се причисли, защото прекосяването на F1 към синтетично гориво е съвършената маркетингова връзка със личния блян на Porsche към електронно гориво, нещо, което шефовете на Porsche обявиха пред CarBuzz, че е „ доста придвижване, което оценяваме доста високо “.

Освен това има и Ford, който си партнира с Red Bull от 2026 година и ще употребява както синтетичното гориво, по този начин и хибридизацията на F1 като маркетингов и развоен инструмент за своите пътни електрически автомобили, хибриди и коли с вътрешно горене.

Други производители на коли също желаят да вземат участие. Докато Porsche съвсем се отхвърли от присъединяване във Формула 1 след многочислени неуспехи, GM си партнира с Andretti Autosport и подаде публична поръчка като Andretti-Cadillac за присъединяване в решетката на Формула 1.

И още – Mercedes, който седем следващи години печели шампионата при конструкторите, слага мотор от Формула 1 в пътния хиперавтомобил Mercedes-AMG ONE и ще употребява лабораториите за разработка на задвижващи системи на Формула 1 в Обединеното кралство за бъдещи коли, както демонстрира новият електромотор и технологията на батерията в концепцията Vision One-Eleven.

Дакар

Това не се лимитира и до надпреварите на писта. Ford преди малко разгласи голяма инвестиция за присъединяване в рали Дакар през идната година със остарелия Ranger Raptor в границите на екскурзия „ финиширай и се научи “ (политически правилната фраза, която Ford употребява, с цел да опише пробното каране „ поизцапай се и разбери “), преди да пусне новия Ranger Raptor в изданието на ралито през 2025 година като особено конструиран играч.

Когато най-големите ти продажби в Съединени американски щати (и на доста пазари в света) са камиони, най-хубавият метод да ги рекламираш е да докажеш, че могат да се оправят с най-тежките надпревари за устойчивост в света.

Ford ще се причисли към Toyota (която от години се състезава с модифицирани пикапи Hilux в Дакар) и Audi, която употребява Дакар като най-хубавия полигон за експериментиране на своите технологии за електрификация.

С тази двустранна офанзива на писта и офроуд надпревари Ford залага доста на това, че ще може да популяризира всеки аспект на своя бизнес посредством моторните спортове.

Състезания GT3

Състезанията GT3 и потребителските надпревари постоянно са били огромен бизнес за огромните марки спортни коли. Lamborghini, Ferrari, Aston Martin и други са взели участие в тези серии, като са продавали спортни коли, основани на пътни модели, на заможни клиенти, които се считат за джентълмени-състезатели.

Но някои от най-хубавите съществуващи спортни коли са произлезли от тези стратегии за развиване. Разбира се, Porsche 911 GT3 и GT3 RS са най-хубавите бранители на това мнение, употребявайки спортни мотори, окачване и аеродинамика, с цел да подобрят пътните спортни коли.

Има и исторически казус, като да вземем за пример известния мотор Porsche Mezger, който е един от най-продуктивните спортни мотори, преди Porsche да го внедри в шосейните екземпляри.

Ford следва този образец, като извежда новия Mustang от потомство S650 на надпревари по целия свят. От NASCAR и Aussie Supercars до Льо Ман с новия Mustang GT3, Ford прави усилени надпревари с клиенти и фабрики, затвърждавайки Mustang като икона на своята ера в този развой.

Toyota, тогавашният притежател на чиста досада в автомобилна форма, желае да сътвори спортен автомобил GT3 и едвам по-късно да стартира да проектира от него шосеен автомобил, което е част от новооткритото предпочитание на марката да създава коли от позиция на запалянковците. Това е философия, която постоянно е участвала в Porsche и която към този момент е донесла дивиденти на Toyota…

Състезателните пътни коли са по-добри от всеки път

Имате ли потребност от доказателство за последното изказване нагоре? Погледнете Toyota GR Yaris в международен мащаб и GR Corolla на локално равнище. И двата модела водят началото си от създаването на WRC автомобила Yaris, като се стигне до този величествен 1,6-литров трицилиндров мотор с турбокомпресор и системата за задвижване на всички колела GR-Four.

И двата автомобила са създадени освен с утвърждението, само че и с директното присъединяване на някогашния основен изпълнителен шеф на Toyota и сегашен ръководител на борда на шефовете Акио Тойода. И двата са коли, по които запалянковците се прехласват безпределно.

Още по-добре е, че Toyota ги създава непрестанно и ги употребява за оценка на неща като водородното горене в моторните спортове, което ще се придвижи и в пътните спортни коли.

Мислите, че бъдещето на всички коли е електрическо? Ха, помислете още веднъж! Toyota желае да резервира живото горене и за задачата употребява технология, основана за спортни коли.

Имате ли потребност от още един образец за това по какъв начин спортните коли ни дават по-добри пътни коли? Не търсете нищо друго с изключение на Chevrolet Corvette Z06 и неговия LT6 V8 – 5,5-литров V8, 670 конски сили и таван на оборотите от 9000 об/мин.

Това е най-мощният V8 в историята на серийните коли, а знаете ли къде е създаден? В моторните спортове. По-конкретно в спортния автомобил Corvette C8.R.

Chevrolet може и да приключва заводските си спортни подвизи с Corvette – малоумен ход съгласно мен, откакто преди малко завоюва категорията LMGTE Am в Льо Ман – само че потребителските тимове към момента ще получават поддръжка и защото развойната активност, с помощта на която получихме LT6, е осъществена, запалянковците към момента са спечелилите тук.

Златен век за автомобилните запалянковци

И по този начин, какво общо има всичко това с „ Печелиш в неделя, продаваш в понеделник “? Няколко неща.

На първо място, това е имиджът, който се основава за марката: че хората на върха и зад кулисите също са запалянковци, че обичат положителните коли също толкоз, колкото и ние.

След това има и амбициозна страна на нещата. Toyota може да продава няколко хиляди GR Corolla годишно спрямо десетки хиляди елементарни Corolla, само че за един запалянко с малко или никакви пари той може да е по-склонен да си купи общоприета Corolla, тъй като тя споделя ДНК с ореола или спортните коли.

Ентусиастите към този момент не се срамят да купуват избрани марки, тъй като в този момент те купуват семейство от ентусиастцентрични коли. Това е една от най-хубавите маркетингови тактики и тя избави Toyota от личната ѝ проза.

Но това, което най-вече ме вълнува, че WOSSOM фактически работи още веднъж, е, че това значи възобновление на запалянковците и колите за запалянковци.

Любителите на предавките бяха изместени на задните места, с малко или никакви налични коли, които да пораждат възприятието на автомобилно наслаждение, и това се дължи на обстоятелството, че счетоводителите се разпореждаха със средствата.

Но в случай че те могат да видят, че развиването на автомобилният възторг генерално, на международно ниво продава коли и поражда пристрастеност към марката на ниво посланичество, тогава може би ни чакат страхотни коли за феновете на шофирането през идващите години.

Някои от тях неизбежно ще бъдат електрически или хибридни, само че когато моторът с вътрешно горене е притиснат до стената, моторните спортове наподобява му дават сили да се бори, да създава бързо нови технологии, които да запазят живота на мотора с вътрешно горене. Това въздействие на моторните спортове е добра вест за мен като фен на колите и е добра вест за всички като мен.

„ Печелиш в неделя, продаваш в понеделник се завръща “, а аз не мога да бъда по-щастлив. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР