Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ (CEZ) е поискал

Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ (CEZ) е поискал ...

Продажбата на ЧЕЗ в България ще се решава в края на месеца.Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ (CEZ) е поискал нов доклад за сделката по продажбата на дружеството в България. Този доклад трябва да разгледа не само продажната цена и финансирането, но и дали конкурсът е бил еднакво отворен за всички кандидати. Така очакваното решение за сделката през първата половина на февруари за бизнеса на компанията в България се отдалечава във времето. Това съобщава capital.bg като се позовава на свои източници и информация в чешката преса.

"Стратегическият комитет на надзорния съвет засега спря дискусиите по въпроса за продажбата на българските активи на компанията, тъй като иска да бъдат изготвени нови анализи", е казал говорителят на CEZ Ладислав Крис, цитиран в чешки медии.

По информация на "Капитал" засега процедурата по продажбата на българските дружества на ЧЕЗ не е спряна или отхвърлена. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето на следващото заседание на надзорния съвет, което се очаква да се проведе в края на февруари.

Ако надзорът одобри сделката, тя ще приключи след месеци заради нужните регулаторни одобрения. Ако не - възможните продължения са преговори с друг от кандидатите или отказ от продажба на българските активи.

Потенциалният купувач е българска компания "Инерком груп" и според чешките медии. През януари преговорите по предварителния договор са приключили и се чака окончателното решение на надзора.

По предварителна информация компанията, която се ръководи от Гинка Върбанова, е предложила около 320 млн. евро за "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ трейд".

Именно осигуряването на тези средства е сред големите въпросителни на сделката. Ръководството на компанията се интересува от начина, по който ще бъде финансирана сделката, както и от източниците на самите средства. Предоставените от "Инерком" данни на надзорния съвет, цитирани от Lidove Noviny, показват, че повече от половината пари, или около 180 млн. евро, ще се осигурят чрез кредит от други две компании, които обаче не са назовани и няма данни за наличните им активи. Иначе трите соларни парка в България, които са собственост на "Инерком", имат общи приходи от около 50 млн. лева. Едноличен собственик на капитала сега е "Инерком инвестмънтс", зад който отново стои Гинка Върбакова.

През миналата година дружествата на чешката енергийна група ЧЕЗ в България са повишили печалбите си.

Източник: dnevnik.bg