Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ (CEZ) е поискал

...
Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ (CEZ) е поискал
Коментари Харесай

Продажбата на ЧЕЗ в България ще се решава в края на месеца

Стратегическият комитет на надзорния съвет на ЧЕЗ (CEZ) е изискал нов отчет за договорката по продажбата на сдружението в България. Този отчет би трябвало да прегледа освен продажната цена и финансирането, само че и дали състезанието е бил еднообразно отворен за всички претенденти. Така предстоящото решение за договорката през първата половина на февруари за бизнеса на компанията в България се отдалечава във времето. Това оповестява capital.bg като се базира на свои източници и информация в чешката преса.

" Стратегическият комитет на надзорния съвет към този момент спря полемиките по въпроса за продажбата на българските активи на компанията, защото желае да бъдат направени нови разбори ", е споделил представителят на CEZ Ладислав Крис, представен в чешки медии.

По информация на " Капитал " към този момент процедурата по продажбата на българските сдружения на ЧЕЗ не е спряна или отхвърлена. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето на идващото съвещание на надзорния съвет, което се чака да се организира в края на февруари.

Ако надзорът утвърди договорката, тя ще завърши след месеци поради нужните регулаторни утвърждения. Ако не - вероятните продължения са договаряния с различен от претендентите или отвод от продажба на българските активи.

Потенциалният покупател е българска компания " Инерком груп " и съгласно чешките медии. През януари договарянията по предварителния контракт са завършили и се чака окончателното решение на надзора.

По предварителна информация компанията, която се управлява от Гинка Върбанова, е предложила към 320 млн. евро за " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд ".

Именно обезпечаването на тези средства е измежду огромните въпросителни на договорката. Ръководството на компанията се интересува от метода, по който ще бъде финансирана договорката, както и от източниците на самите средства. Предоставените от " Инерком " данни на надзорния съвет, представени от Lidove Noviny, демонстрират, че повече от половината пари, или към 180 млн. евро, ще се обезпечат посредством заем от други две компании, които обаче не са посочени и няма данни за наличните им активи. Иначе трите слънчеви парка в България, които са благосъстоятелност на " Инерком ", имат общи доходи от към 50 млн. лв.. Едноличен притежател на капитала в този момент е " Инерком инвестмънтс ", зад който още веднъж стои Гинка Върбакова.

През предходната година сдруженията на чешката енергийна група ЧЕЗ в България са повишили облагите си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР