Стратегическите резерви на Египет от базови хранителни стоки, включително пшеница,

...
Стратегическите резерви на Египет от базови хранителни стоки, включително пшеница,
Коментари Харесай

Най-големият вносител на пшеница в света се готви за последиците от конфликта Русия - Украйна

Стратегическите запаси на Египет от базови хранителни артикули, в това число пшеница, ориз и месо, ще покрият потребностите на страната в продължение на месеци, написа в. " Ал Ахрам ". Информацията беше показана от министъра на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи на среща с президента Абдел Фатах ас Сиси и членове на кабинета, предава Българска телеграфна агенция. 

Запасите от пшеница са задоволителни за четири месеца, а сезонът на локалното произвеждане стартира през април с очакване на годишна продукция от четири милиона тона. Това значи, че Египет ще разполага с количество, което да задоволи вътрешното ползване за актуалната година, удостовери Меселхи.

Междувременно онлайн изданието на списание " Иджипт тудей " заяви, че египетският транспортен съд " Уади ал Араб ", който транспортира 60 тона украинска пшеница, е съумял да напусне пристанище Южне в Украйна и плава към Египет. Пратката е част от общо 300 000 тона, закупени от украинската компания " Енерко " на 29 декември м.г. посредством интернационален търг на цена 361.25 $ на звук. 

В четвъртък президентът Сиси организира телефонен диалог с казахстанския си сътрудник Касъм-Жомарт Токаев, като удостовери желанието на страната си за усилване на двустранното съдействие. Казахстан е измежду десетте най-големи производители на пшеница и един от водещите експортьори на пшеница и брашно в световен мащаб. 

Властите в Кайро се приготвят за разнообразни сюжети, в това число повишение на цените на питателните артикули, най-много на пшеницата, поради спора сред Русия и Украйна, които измежду най-големите експортьори. Според данни на Департамента по земеделие на Съединените щати двете страни обезпечават 29 % от международния износ на пшеница. 

През 2021 година Египет, който е най-големия вносител на пшеница в света, е закупил от чужбина 5.5 милиона тона, от които 80 % от Украйна и Русия. Очакванията са импортът на стратегическата просвета да падне до 5.3 милиона през актуалната година поради предстоящото нарастване на локалното произвеждане. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР