Страсбург. Публичен регистър до проучванията при разрешенията за пестициди и

...
Страсбург. Публичен регистър до проучванията при разрешенията за пестициди и
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Трябва пълна прозрачност при даване на разрешения за пестициди в ЕС

Страсбург. Публичен указател до изследванията при разрешенията за пестициди и повече бистрота при оторизацията на препаратите за растителна отбрана. За това приканва отчетът по отношение на разрешаването за пестициди в Европейски Съюз, който беше признат с огромно болшинство на пленарното съвещание в Страсбург през вчерашния ден. Това оповестиха от пресофиса на евродепутата Момчил Неков . През 2018 Екологичен потенциал сътвори специфична комисия по въпроса след назрелия скандал с американската компания Монсанто. Един от продуктите на компанията е веществото глифозат, което е необятно употребявано в земеделието и градинарството. Момчил Неков, българският представител в тази специфична комисия, разяснява, че не би трябвало и в Европа да има случаи сходни на този на заболелия от рак поради пестициди градинар Дуейн Джонсън, с цел да разберем, че трябват нова процедура и ограничения. " Бюджетът на Европейския орган за сигурност на храните (EFSA), който координира процедурата по утвърждение на пестициди, също е непълен и би трябвало да бъде повишен ", уточни Неков.
" Нехимичните способи би трябвало да имат по-голямо приложение в селското стопанство. Активните субстанции в препаратите за растителна отбрана носят опасности за околната среда и съответно за опрашители като пчелите ", добави българският евродепутат.
Приетият отчет на Екологичен потенциал приканва страните членки за по-ефективен надзор по външните граници на Европейски Съюз. В Съюза годишно влизат милиони тонове препарати, неразрешени от Европейски Съюз. За последните две години в Европейски Съюз са хванати близо 500 тона незаконни или подправени пестициди в Европейски Съюз.
„ Нерегламентираните препарати носят риск за здравето на европейските жители, по тази причина е належащо доста високо равнище на надзор. Трябва да се обърне и доста съществено внимание на битката с незаконния импорт, освен на пестициди, само че и на всевъзможни други препарати, импортирани от трети страни. Освен директния аспект за вредата върху здравето, тези препарати основават стопански риск за доста браншове. Нелегалните пестициди могат да попаднат в краен артикул, поради което да се наложи възбрана за експорт от територията на община, област или цялата страна. Нелегалният импорт е изключително изострен проблем за страни като България, които са външна граница на Съюза “, сподели още Момчил Неков.
Докладът беше признат с огромно болшинство - 526 „ за “, 66 „ срещу “ и 72 „ въздържал се “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР