Странно парламентарно мнозинство от депутатите на ГЕРБ и ДПС днес

...
Странно парламентарно мнозинство от депутатите на ГЕРБ и ДПС днес
Коментари Харесай

В СЕМ са хора, които не се занимават с това, с което трябва

Странно парламентарно болшинство от депутатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи през днешния ден избра никому незнайната Галина Георгиева за член на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Тя е предложение персонално на ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов и заема мястото на Иво Атанасов, чийто мандат изтече. Претендентката на левицата Ия Петкова-Гурбалова беше подкрепена от Българска социалистическа партия, "Обединени патриоти " и множеството депутати от "Воля ", само че не можа да мине.

Атанасов, който има богат медиен, политически и парламентарен опит зад тила си, беше представител на опозицията в Съвет за електронни медии и беше редно отново тя да излъчи негов правоприемник. Но ГЕРБ в типичния си силов жанр жестоко лиши квотата на опозицията в този регулаторен орган.

Още на чуването на двете кандидатки в отрасловата комисия в края на предходната седмица специалисти напуснаха възмутени залата и обявиха, че те са доста ниско равнище. След гласуването в пленарната зала през днешния ден заместник-председателят на комисията от "Атака " проф. Станислав Станилов укори от парламентарната естрада двете дами и разгласи, че при представянето им е задал един въпрос, на който те не са могли да отговорят безусловно нищо, и се възмути какъв брой е паднало равнището.

Попитан по-късно от banker.bg какъв е този въпрос, той отговори: "И двете бяха от еднакъв дол дренки. И двете не отговаряха съответно на въпросите. На разнообразни въпроси отговаряха с едни и същи думи. Аз им зададох въпрос за моралната рамка – вписват ли се в моралната рамка на българската традиция, на българския народ днешните електронни медии, излизат ли от тази рамка? Те въобще не схванаха какво ги запитвам. Започнаха да ми дават отговор нещо за закона, за европейски правила. Не помня към този момент какво, само че не ми дадоха отговор въобще на въпросите ". Затова професорът е дал своя вот срещу двете кандидатури.

Той не изключи сделка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи за избора на Галина Георгиева за член на Съвет за електронни медии. "Между ГЕРБ и Движение за права и свободи постоянно си има ангажименти, там без ангажименти нищо не минава ", сподели Станислав Станилов.

По думите му в Съвет за електронни медии са хора, които не се занимават с това, с което би трябвало да се занимава този регулаторен орган – "че се лее мръсотия от медиите, че децата се депремират, че деградират, че това са аморални дейности, че не сортират въобще какво пускат по малкия екран ". Според професора медиите работят на първосигнално равнище, нервират низките пристрастености на хората, нямат никаква мярка, вършат каквото си желаят, не са справедливи. За обективното и субективното в нашите медии в никакъв случай не се говорело. "Това са подправените вести – когато разглеждаш едно действително случило се събитие от чисто субективна позиция ", заключи депутатът от "Атака ".

Избраната през днешния ден за член на Съвет за електронни медии Галина Георгиева е бакалавър по стопанска система от Университета за национално и международно стопанство, а професионалния си опит е придобила, работейки в редица медийни и телекомуникационни компании. В момента тя работи в сдружението за групово ръководство на авторските и сродните им права ПОФОН.

Отхвърлената кандидатка Ия Петкова е основен помощник в катедра "Стопанско ръководство " при Софийския университет "Св. Климент Охридски ". През 2017 година е работила за Европейския парламент в Брюксел, а през 2002-а - за "Институт за международни запас "и (WRI) във Вашингтон, Съединени американски щати.

Петкова е работила още в социологическа организация като началник направление планове за финансови институции и неправителствени организации. В момента тя е част от оперативното ръководство на НДК и заема позицията началник направление "Стратегическо развиване, маркетинг, реклама и продуцентска активност ".

Както се вижда, и двете дами имат доста малко досег с публицистиката и медиите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР