Странно животно е българският политпартиец – обобщеният му образ. Нещо

...
Странно животно е българският политпартиец – обобщеният му образ. Нещо
Коментари Харесай

Седмицата: Ловната дружинка Умряла лисица“ ли дойде на власт

Странно животно е българският политпартиец – систематизираният му облик. Нещо като насекомо, примерно хлебарка, само че все се прави на лисица. А както е известно, най-малко от приказките, лисицата толкоз хитрее, че даже се прави на умряла напълно в своя полза, несъмнено. От там и изразът „ прави се на умряла лисица “ за някой дето просто е и остроумен, и подъл. Е, колкото и да сме умрели политически в последно време – има-няма три години, доживяхме: на власт от предходната седмица напълно постоянно (най-после!) е жива-живеничка умряла лисица.

Така, „ Умряла лисица “, би трябвало да се споделя „ новата “ ловна дружинка, която пое изпълнителната власт предходната седмица. Която не била съдружна, най ми била ротационна. Демек, няма да ни ръководят дружно, а ще ни се изреждат. То у нас ловните дружинки не постоянно си имат име, зоват се всекидневно по местосдружаване. Примерно, ловната дружинка на Вълчи дол или пък на село Мечка (примерите са илюстративни). Но някои дружинки въпреки всичко си имат имена – примерно „ Сокол “, „ Орел “, даже „ Гларус “ де юре съществува. Има кръстени и на хора – известни, несъмнено. Примерно ловна дружинка „ Филип Тотю “, „ Чардафон “, дори „ Дядо Христос “, каквото и да значи това. Е, в този момент си имаме де факто и „ Умряла лисица “. Толкова „ умряла “, че е съвсем като жива. Не, не е препарирана, а се сдружи ловен гласоподавателя да препарира. Та да остане в природо-политическия музея този експонат, дето все върви да гласоподава (или пък въобще не гласува), само че все гласуването занапред му следва.

Какво по-лукаво да вземем за пример от това, че в новия лисичарник „ Денков – Габриел “ сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в действителност си нямали доверие, само че пък по този начин щели да се управляват един различен какви ще ги правят в курника на властта. Така де, както се споделя в оная битова съпружеска приказка ще се дебнем, ще се дебнем и най-после ще се хванем. Понеже, в случай че схванеш, че половинката ти те лъже – кофти, в случай че не – още по-кофти. И дебненето е в ход сред лисунгерите.

Лукава – не лукава, лъжовна или по-лъжовна, кокошкарското „ утешение “ е по какъв начин било значимо, че страната ни ще се ръководи „ постоянно “ – от заран до вечер, че и през нощта. А какво печели същата тази страна от такава „ коалиция непредпазливо “ занапред ще се разбере по кудкудякането на умряло в кокошарника. Скоро, още на локалните избори примерно ще лъсне може ли умряла лисица да снася яйца. Не приказваме за златни яйца, а за най-обикновени – примерно страната постоянен бюджет да има и да му се кротне най-малко малко дефицитът и други сходни наболелите пред страната проблеми. Зер, нали по тази причина се събра ловната дружинка – да отстреля най-наболелите проблеми, а не отново да чакаме от умряла лисица – писмо.

То обаче към този момент се и написа това писмо в новия лисичарник „ в името на общия ни държавен курник “. Абсолютен жанр „ преструвам се на умряла лисица “ си беше да вземем за пример „ брандирането “ на държавното управление с партийните цветове на Политическа партия, още щом техният ротационен министър председател Николай Денков седна в сякаш общия кокошарник в ролята на пръв петел. Като се оцвети уеб сайтът на Министерския съвет в техните партийни цветове, единствено техните – на Политическа партия (няма и капка даже от нюанса на Демократична България, камо ли на ГЕРБ-СДС) идеше да се покаже чие е в действителност това държавно управление. Така, де – кокошките си дремят, а умрялата лисица им пребоядиса онлайн курника. Та в случай че има въпреки всичко резултат от тая постоянна власт в цялата ни неизправност, от надалеч (по цвета) да проличава „ чия е заслугата “.

От другата страна ГЕРБ-СДС пък се вършат напълно на ни лук яли, ни лук мирисали. Така си е, лисица лук и на сън не помирисва, камо ли да го яде. А дебне за кокошки. В случая играта на „ умрялата лисица “ е, че видите ли с изключение на Мария Габриел в държавното управление няма други участници от ГЕРБ. А в действителност, сякаш умрелият от изчегъртване лисичок Бойко Борисов с този си ход - да не вземат участие в изпълнителната власт, незабавно щом се наложи стремително „ ще потвърди “, че те кокошки не са яли, единствено са ги пазили. Демонстрацията е, че „ общата политическата отговорност “ ще е споделена сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, само че ПП-ДБ ще са „ натоварени с управническата отговорност (както я и пожелаха за пред гласоподавателя си) и най-после те ще я (из)духат пилешката чорба.

Та ей с такива „ дребнички “ лукавства стартира не друго, а отново преброяването, в действителност отстрелът на канарчетата – гласоподаватели. Ловната дружинка е постоянно строена, подписан й е ловният билет от Народното събрание, в този момент да забележим по кое време умрялата лисица ще рипне отново да върви на нередовни избори. Вариантите във времето не са кой знае какъв брой. Я след локалните избори наесен, когато в общата ловна дружинка ще се гръмнат един-друг. Я през пролетта следващата година, когато би трябвало да свърши врътката на ПП-ДБ и ротацията да се поеме от ГЕРБ-СДС. Като за тогава „ съживяването на лисицата “ е по два метода. Или ПП-ДБ да откажат да слязат от въртележката, или ГЕРБ-СДС да не изискат да се качат на нея. Всъщност, все тая – резултатът отново ще е разковаване на курника и втълпяване на познатите служебни яйца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР