Странни тръби, които влизат в морето на плажовете Хармани и

...
Странни тръби, които влизат в морето на плажовете Хармани и
Коментари Харесай

Пороите разкриха тръби, които се изливат в морето на Хармани и Атлиман, има препоръка хората да не влизат в морето

Странни тръби, които влизат в морето на плажовете Хармани и Атлиман разкриха пороите. И провокираха въпроса от кое място идват и какво се излива от тях? От Здравната ревизия в Бургас ревизират. Ще взeмат проби и от водата по плажовете към Царево. Издадено е наставление до кмета и концесионерите с рекомендация хората да не влизат в морето до излизане на резултатите.

Пороите от последните дни разкриха някои крити до момента морски секрети. В обществените мрежи се появиха фотоси с изровени тръби на плаж Атлиман в Китен. Според туристи през тях в морето се изливат отпадъчни води от прилежащите заведения и хотели. Снимки от Харманите в Созопол също разтревожиха някои хора.

Владимир Пачеджиев: След бурята взехме решение да се разходим по плажа. Забелязахме, че част от пясъка е отвеян от водата и на негово място има купчина камъни и пясък, като към камъните имаше вода с кафеникав цвят и неприятна миризма.

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите: Всичко се ревизира сега. Всичко, което е в обществените медии - за изхвърлени неща, за евентуални зауствания, които към момента не се знае дали са или не са зауствания, всичко това се ревизира.

Павел Маринов, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: Ако установим такива разкрити от стихията нередности, ще има съответни ограничения, не се съмнявайте в това.

Някои туристи обаче се изкъпаха.

Павел Маринов, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: Екип на Вик и на общината на място преглеждат опцията да бъдат байпасирани тези скъсвания, които да спрат да изтичат в директно в морето битови канализационни води и да ги насочат към пречиствателната станция. В момента нищо не стои на пътя на битовите боклуци от дерето към морето.

Предстои взимането на проби от морето в региона на наводнението преди къпането да бъде още веднъж безвредно.

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите: Замърсяването не е някакво коренно тежко замърсяване. То е обикновено замърсяване след стихия, тъй че то ще се оцени и допускам след няколко дни ще се оцени. На другите места е друго.

Елица Карагьозова, гл. специалист в РЗИ-Бургас: Излизайки резултатите, към този момент ще можем да дадем повече информация според от това какви са резултатите по разпоредба от зоните за къпане.

проф. Христо Хинков, министър на опазването на здравето: Ние не можем да забраним на хората да се къпят, само че ще вземем отношение към това и може би ще назначим спомагателни проби за замерване замърсеността сега.

Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: До идната седмица ние предлагаме да не се употребяват плажовете, защото количеството всевъзможни отпадни субстанции, в това число трупове на животни, които се изхвърлиха в морето, е доста огромен, то ще има време за самоочистване.

проф. Христо Хинков, министър на опазването на здравето: Не виждам някакъв сериозен хигиенично епидемиологичен риск сега.

Осигурени са и спомагателни количества ваксини за тетанус за хората, които имат потребност от тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР