Странни синьо-бели светлини „кръжат” редовно над входа на скалната гробница

...
Странни синьо-бели светлини „кръжат” редовно над входа на скалната гробница
Коментари Харесай

Странни светлини кръжат около Мадарския конник

Странни синьо-бели светлини „ кръжат” постоянно над входа на скалната гробница в местността Кирека под Мадарския конник, описват хора от близкото село Калугерица. Местните са уверени, че това се случва, тъй като преди доста време на това място са заровени свети хора.

Историците са потвърдили, че епохи наред тук са живели монаси, а съгласно едно от догатките в огромната скална гробница е заровен царят-покръстител Борис Първи.

Сиянието над възможния му гроб се появява по здрач или рано заран. Поне тогава е следено от очевидци. Кълбата светлина блесват като че ли от нищото, като озаряват първо Мадарския конник, а по-късно постепенно слизат към входа на гробницата. Някои минават през скалната врата и влизат във вътрешността, а други изчезват на входа по този начин, както са се появили.

Все още повече са неверниците и хората, които считат, че става въпрос за развихрено въображение, а не за действителни обстоятелства и феномени. Преди време е отслужена панихида за заровените монаси в местността Кирека под Мадарските скали. Десетилетия наред скалната гробница е преравяна от иманяри. На тях и на бездомните кучета се дължат разпилените човешки кости, с които постоянно се поругава святото място.

Мадара е паметен център още от времето на основаването на българската страна и свещено място в първите епохи на християнството. В скалния масив са изсечени над 300 отшелнически килии. Има няколко скални църкви. Скалната гробница под Конника в местността Кирека до село Калугерица съставлява издълбана в скалата стая с правоъгълна форма дълга 3,40, необятна 2,80 и висока 2,20 метра. Има двойна рамка за врата, както и вдлъбнатини за опора и закрепване на вратите. Вътрешно е точно завършена с две корита.

През 30-те години на предишния век унгарският археолог Геза Фехер изрича съмнение, че точно тук е заровен цар Борис Покръстител. Фехер открива следи от сграда наоколо и позволява, че тя е излишък от манастира на владетеля, който се отдръпва от престола след покръстването на българите и заживява в манастир. Логично е заровен наоколо, което най-вероятно е скалната гробница под Мадарския конник. Категорични доказателства за това няма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР