Странна мистерия витае около гробовете на българските царе, чиито кости

...
Странна мистерия витае около гробовете на българските царе, чиито кости
Коментари Харесай

Нещо се случва с гробовете на българските царе! Охранителни камери са заснели мистерия, ето кое е обяснението на историци

Странна тайнственост витае към гробовете на българските царе, чиито кости почиват в черквата „ Свети 40 мъченици “ във Велико Търново. За това сигнализира пред RNS.bg Иван Църов, който е шеф на Историческия музея в остарялата българска столица. Става дума за тайнствени светлинни сфери, които витаят над безконечните палати на няколко български владетели. Аномалията е снимана от охранителни камери в региона на светата обител. Много историци са се опитвали да разгадаят мистерията, само че всички са единомислещи, че разумно пояснение към този момент няма. За необикновеното събитие пък описват и митове, датиращи от епохи. Тайнствените сферични светлини се появявали внезапно, по друго време и кръжали към гробовете. Единственото подобие е, че мистерията се случва единствено през нощта.

Феноменът се повтаря от години и никой няма пояснение за него, описват и локални поданици, прекръствайки се богобоязливо. Сред по-старите търновци още е жива и легендата за „ Бялата мома ”, обикаляща нощем храма „ Св. 40 мъченици ”, гроба на цар Калоян и намерилите безконечен покой към него. Тя е обвързвана с мощите на Св. Петка, съхранявани в храма до рухването на Търново под турско иго. Църквата „ Свети Четиридесет мъченици “ е съградена през 1230 година. Намира се в подножието на историческия връх в Царевец и е оповестена за монумент на културата.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР