Страните от ООН, с изключение на САЩ, поставят днес началото

...
Страните от ООН, с изключение на САЩ, поставят днес началото
Коментари Харесай

ООН започва преговори за световен договор за миграциите

Страните от Организация на обединените нации, като се изключи Съединени американски щати, слагат през днешния ден началото на договаряния за сключване през декември в Мароко на Световен пакт за миграциите, който ще бъде необвързващ в юридически проект, съобщи Франс прес.

Шест кръга на договаряния ще се проведат до юли - по един на месец. Целта е да се стигне до съглашение, което по-късно публично ще бъде подписано на среща на върха в Мароко на 10 и 11 декември, споделят дипломати. Целта на самодейността е да се ускори съдействието в региона на интернационалните миграции във всички нейни измерения, се споделя в плана на съглашението.

Проектът на съглашение, който припомня Парижкото съглашение за климата, резервира "суверенитета на страните ", като признава в същото време, че "нито една страна не може сама да се изправи против миграционния феномен ".

"От значително значение е интернационалната миграция да ни сплотява, вместо да ни разделя ", се акцентира в плана на документа.
Съединени американски щати, които имат обтегнати връзки с Мексико по миграционния въпрос, оповестиха в края на 2017 година, че се отдръпват от правенето на контракта поради разпореждания в него, които опонират на новата имиграционна политика на президента Доналд Тръмп. Унгария известно време беше изкушена да последва образеца на Съединени американски щати, само че след това се отхвърли, споделят дипломатически източници.

В плана на контракта се приказва за "взаимно съгласие " по миграционния феномен и за нуждата той да поражда "споделени отговорности " и "единство на гледните точки ".

В документа има 22 съответни ограничения, като събиране на данни за мигрантите, даване на документи за идентичност на мигрантите, които нямат такива, обезпечаване на специфични грижи на дамите и децата, даване на достъп до обществени услуги на мигрантите, както и ограничения възпрепятстващи дискриминирането.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР