Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за увеличаване и подобряване

...
Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение за увеличаване и подобряване
Коментари Харесай

ЕС одобри 5 млрд. евро за оръжия за Украйна

Страните от Европейския съюз реализираха съглашение за увеличение и възстановяване на военната помощ за Украйна. (Видеото е архивно.)

„ Успяхме, имаме съглашение за Украйна. Фондът ще ни разреши да увеличим военната си поддръжка за Украйна с още 5 милиарда евро “, съобщи първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, представен от БГНЕС.

„ Посланието е ясно: Ние ще подкрепим Украйна с каквото е належащо, с цел да надделее “, добави той.

Споразумението, подписано от посланиците в Брюксел, ще инжектира спомагателни 5 милиарда евро в Европейския инструмент за мир (ЕФМ) до края на годината, които ще добавят 6,1 милиарда евро, отпуснати от началото на 2022 година, съобщи " Евронюз ".

ЕФМ закупи популярност директно след войната с Русия, защото страните членки побързаха да дават на Киев военно съоръжение, което се съхранява в националните им ресурси.



Механизмът отчасти възвръща разноските за тези дарения, което разрешава на всички страни - от най-големите до най-малките, да се включат и да оказват помощ. Това е " извънбюджетна " скица, тъй като хазната на Европейски Съюз не може да финансира разноски с военно значение.

Но през 2023 година ЕФМ последователно се изчерпа и държавните управления се насочиха към двустранни дарения за Украйна. Механизмът беше дейно неподвижен през май, откакто Унгария наложи несъгласие.



Междувременно стартира спор за реформиране на Европейския фонд и за превръщането му в по-ефективен, по-предвидим и по-добре приспособен към потребностите на Украйна.

Разговорите обаче се заплетоха в политически съображения и се проточиха повече от предстоящото: Германия настояваше за понижаване на " вноските в натура " (двустранни дарения), до момента в който Франция, подкрепена от Гърция и Кипър, настояваше ЕФМ да се употребява извънредно за закупуване на оръжия и муниции, създадени в Европейски Съюз.

Конкретни детайлности за постигнатото съглашение не бяха предоставени през днешния ден.

Дълбоките разлики в помощта, дарена от страните членки, се трансфораха в източник на несъгласия. По данни на Института в Кил, Германия води в помощта за Украйна със 17,7 милиарда евро, следвана от Дания с 8,4 милиарда евро и Нидерландия с 4,4 милиарда евро. За разлика от тях три от най-големите страни в Европейски Съюз изостават съществено: Италия (0,67 милиарда евро), Франция (0,64 милиарда евро) и Испания (0,33 милиарда евро). Париж оспорва методологията на института и твърди, че двустранните му дарения възлизат на 2,61 милиарда евро, което към момента е надалеч от немските.



Успоредно с това Чешката република започва самодейност за закупуване на 800 000 артилерийски снаряда за Украйна от производители отвън Европейски Съюз, които биха могли да бъдат доставени на Киев в ускорени периоди. Според президента Петър Павел планът, който е основан отвън рамките на ЕФМ, е спечелил утвърждението на 18 страни.

По-късно обаче министър-председателят Петър Фиала понижи броя на 300 000 снаряда, което е към една трета от годишните потребности на украинската войска. За съпоставяне Русия създава към 3 млн. снаряда годишно, само че заради ниското им качество Украйна се нуждае от по-малко, с цел да е равностойна на бойното поле.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР