Страните членки (Съветът) на ЕС се споразумяха за реформиране на

...
Страните членки (Съветът) на ЕС се споразумяха за реформиране на
Коментари Харесай

ЕС реформира системата за даване на убежище

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз се споразумяха за реформиране на общата система за даване на леговище.

Това стана на Съвет „ Вътрешни работи “ в Люксембург.

Решението бе взето с квалифицирано болшинство. България гласоподава „ въздържал се “.

„ Няма по какъв начин да сме ангажирани независимо в защитата на държавната граница, която е и европейска. Няма по какъв начин да бъдем оставени сами да решаваме този проблем. Търсим общ метод за решение на казуса, по-сериозна и обезпечена поддръжка от всички страни членки. Затова решението ни е такова “, изясни пред български публицисти още преди гласуването вътрешният министър Калин Стоянов.

И тъй като не е належащо единогласие, страната ни не е в положение да сложи като изискване утвърждението си за промяната в подмяна на приемане в Шенген. Въпросът за зоната за свободно придвижване също бе разискван на Съвета.

Решението проправя пътя за диалози с Европейския парламент. Целта е промяната да бъде призната преди европейските избори през юни 2024 година

Държавите реализираха съглашение по двата раздела на промяната на миграционната политика.

Реформата планува система за взаимност сред страните членки при поемането на грижата за бежанците и ускорена процедура при разглеждане на молбите за даване на леговище на някои мигранти на границите.

• Въвежда се наложителна, само че гъвкава взаимност в Европейски Съюз при поемането на грижите за претендентите за леговище. Страните членки ще бъдат задължени да одобряват прочут брой от тези претенденти, пристигнали в такава от тях, която е подложена на миграционен напън. Държавите членки, които откажат да одобряват прочут брой мигранти, ще би трябвало да подкрепят финансово подложената на напън страна. Финансовата отплата ще бъде по 20 000 евро за всеки претендент за леговище, който не е бил пренасочен от страната под миграционен напън в друга страна членка. Този компромис е опит за реализиране на на баланс. От едната страна са  средиземноморските страни, в които първо идват мигранти, искащи да бъдат пренастанени автоматизирано в други страни членки. От другата страна са страни като Унгария и Полша, които отхвърлят да им бъде налагано да одобряват претенденти за леговище.

• Същевременно страните от Европейски Съюз се задължават да приложат ускорена процедура от най-вече 12 седмици за разглеждане на молбите за леговище в центрове, ситуирани на границите. Това ще важи за претендентите, които статистически имат минимум шансове да получат бежански статут. Целта е да се улесни изпращането назад на тези мигранти в страните на генезис и страните на транзитиране. Ускорената процедура заменя Дъблинския правилник, съгласно който виновна за противоположното изпращане е тази страна, на чиято територия е влезнал претендентът.

Наложи се изготвянето на нов компромисен текст. Това стана, откакто няколко страни членки отпред с Италия и Гърция се опълчиха на предложенията. Средиземноморските страни, измежду които са също по този начин Португалия, Испания, Франция и Кипър са първите, в които голяма част от мигрантите влизат в Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР