Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес помощ в размер

...
Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес помощ в размер
Коментари Харесай

Европа одобри военна помощ от € 70 млн. за Молдова и Грузия

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз утвърдиха през днешния ден помощ в размер на общо 70 милиона евро за въоръжените сили на Молдова и Грузия.

Целта е подсилване на националната сигурност, стабилността и устойчивостта на отбранителните браншове на двете страни. Помощта ще  подобри оперативността и съвместимостта на армиите им в сходство със стандартите на Европейски Съюз. Това ще докара до по-добра отбрана на цивилното население при рецесии и изключителни обстановки.

Мерките би трябвало също по този начин да засилят потенциала на Кишинев и Тбилиси при присъединяване им в задачи на Европейски Съюз в трети страни.

Парите са от Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ). Помощта за двете страни е за интервал от 36 месеца.

Молдова ще получи 40 милиона евро. С тази сума ще бъдат финансирани несмъртоносно съоръжение, доставки и услуги за военните подразделения. В случай на нужда ще бъде обезпечено и техническо образование. Одобреното съоръжение включва въздушно наблюдаване, подвижност и превозване, логистика и надзор, както и съоръжение за киберотбрана. Помощта бе поискана от управляващите в Кишинев не 6 февруари.

Помощта за Грузия е от 30 милиона евро. Силите за защита на задкавказката република ще получат същото като армията на Молдова плюс здравна логистика. Властите в Тбилиси желаеха тази помощ на 8 февруари.

Това е третият пакет военна помощ за всяка една от двете някогашни руски републики, напомни висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Молдова е получила до момента общо 47 милиона евро, а Грузия – 32,75 милиона.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР