Страните членки са разделени относно годишната среща на външните министри

...
Страните членки са разделени относно годишната среща на външните министри
Коментари Харесай

Появата на Лавров в Скопие предизвика горещи страсти сред страните от ОССЕ

Страните членки са разграничени по отношение на годишната среща на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в четвъртък, като балтийските страни и Украйна отхвърлят да вземат участие поради наличието на съветския министър Сергей Лавров, написа Reuters, представена от " Фокус ".

57-членната ОССЕ е правоприемник на организация от епохата на Студената война, в която руските и западните сили влизат в контакт.

Съединени американски щати и техните съдружници се стремят по едно и също време да запазят ОССЕ жива, където да държат Русия виновна за нейното навлизане в Украйна. Те участват, като се стремят да осъждат дейностите на Москва - позиция, която някои от най-близките съдружници на Украйна не одобряват, отбелязва организацията.

" Как може да се приказва с агресор, който прави геноцид, цялостна експанзия против друга страна членка, Украйна? ", съобщи естонският външен министър Маргус Цахкна пред кореспонденти в сряда в Брюксел, където участва на среща на НАТО.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че схваща безпокойството от наличието на Лавров на срещата в Скопие, Северна Македония. Но той сподели, че това е късмет за Лавров да чуе необятно наказание на войната на Русия в Украйна.

" Вашето решение да позволите на Лавров да взе участие е в сходство с нашата обща цел да поддържаме многостранността жива ", сподели Борел на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски на взаимна конференция в Скопие.

" Лавров би трябвало да чуе още веднъж от всички за какво Русия е наказана и изолирана ", уточни Борел. " Тогава ще може да се върне в Кремъл и да рапортува ".

Присъствието на съветския външен министър Сергей Лавров на 30-ия Съвет на министрите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа не е дипломатическа победа за Русия, а за самата организация ОССЕ. Това съобщи министър председателят на югоизточната ни съседка Димитър Ковачевски, представен от ТВ " 360 степени “.

" Това безусловно не е дипломатическа победа за Русия, това е дипломатическа победа за ОССЕ, като се има поради, че действието на организацията е сложено под въпрос. В същото време ОССЕ ще продължи да действа и ще остане поръчител за обезпечаване на развиването на демократичните и мирни процеси в Европа “, изясни Ковачевски.

Коментирайки отсъствието на доста министри, които не отидоха в Скопие заради наличието на Лавров, министър-председателят съобщи: " Трябва да осъзнаем, че всяка страна по собствен метод изпраща послания за неоправданата експанзия, която Руската федерация извърши против една суверенна страна – Украйна “.

" Някои вършат това с отсъствието си, а други с наличието и доста ясно изразените възгледи за тази експанзия. Аз ще направя същото при откриването на това значимо събитие ", увери Ковачевски, като удостовери, че няма да има двустранна среща с Лавров.

Естония трябваше да поеме годишното ротационно председателство на ОССЕ, само че Русия го блокира месеци наред. Сделката в последния миг за неутрална Малта да поеме председателството би трябвало да бъде публично утвърдена на срещата в четвъртък и петък.

Проблемът с ОССЕ отразява по-широки дипломатически въпроси за Украйна, отбелязва Reuters. Докато единствено Беларус постоянно застава на страната на Русия на срещите на ОССЕ, отсъстващите тази седмица се тревожат, че задължението на западните сили към Украйна се колебае.

Съединените щати поставиха старания да ги успокоят, до момента в който твърдяха, че ОССЕ, която поддържа стандартите, с които Русия се е съгласила, е вярното място за търсене на отговорност от Москва.

" Първо... нямаме планувани взаимоотношения с Русия. Също по този начин няма да приемем връщане към нормалната работа в разгара на тази експанзия, която докара до най-голямата сухопътна война на европейския континент след Втората международна война ", изясни пред кореспонденти посланикът на Съединени американски щати в ОССЕ Майкъл Карпентър. " Беше направено доста, с цел да се разобличат съветските зверства и чакам, че това ще бъде тематиката за осъждането на експанзията на Русия против Украйна във всичките й форми ".

По-късно обаче стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще участва единствено на срещи с сътрудника си от Северна Македония и други сходно мислещи страни в сряда, след което ще напусне преди формалното начало на Министерския съвет в четвъртък.

ОССЕ не е единственият интернационален орган, където се срещат Западът и Русия. Лавров към момента участва на събития на Г-20 по света и Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

По отношение на наличието залозите в Скопие са ниски. След като председателството е уредено, главният отворен въпрос е дали мандатът на четирима висши чиновници на ОССЕ, в това число генералния секретар Хелга Шмид, ще бъде продължен.

Отсъстващите страни обаче се притесняват, че Лавров ще употребява срещата като естрада. " Случи се по този начин, че страната агресор има право на несъгласие и в прочут смисъл се пробва да открадне дневния ред на ОССЕ. Мисля, че това е просто неверно ", съобщи латвийският външен министър Крисиянис Каринс.

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг на собствен ред предизвести, че ОССЕ е в рецесия и се намира " на системи за изкуствено поддържане на живота ", цитира електронната медия Puls24 думите му от Скопие.

Австрийският министър акцентира, че би желал да види " повече ангажираност “ към ОССЕ и желае да показва това персонално, изключително посредством " съсредоточен пакет от поддръжка “ за новото председателство на Малта на ОССЕ.

По думите му от началото на войната Украйна, организацията е била заета да " държи главата си над водата “.

ОССЕ би трябвало да бъде по-ефективна, тъй като " 80 % “ от нейната работа се изразходва за поддържане на организацията, добави първият посланик на Виена.

По-рано външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи, че ОССЕ рискува да се трансформира в организация в " мозъчна гибел “, защото съдружниците от Съединени американски щати и Европа вършат отстъпки на Русия.

Външните министри на Украйна и четири страни от Европейски Съюз – Естония, Латвия, Литва и Полша, бойкотират срещата в Скопие поради наличието на Сергей Лавров. Към тях се причисли и посланик №1 на Полша. Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си потегли от Скопие незабавно след идването на Лавров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР