Страните членки на Европейския съюз демонстрираха разминаващи се позиции относно

...
Страните членки на Европейския съюз демонстрираха разминаващи се позиции относно
Коментари Харесай

Разделение в евросъюза за ядрената енергетика

Страните членки на Европейския съюз демонстрираха разминаващи се позиции по отношение на нуклеарната енергетика преди съвещанието на енергийните министри, съобщи " Ройтерс ". Група, отпред с Франция, настоя за поощряване на нуклеарните технологии, а друга, водена от Австрия и Германия, приканва да се даде приоритет на възобновимите енергийни източници.
Разделението измежду 27-те членки на Европейски Съюз по въпроса за нуклеарната сила оказва все по-негативна роля в европейската политика през последната година, отлагайки вземането на решения на фона на разногласията дали би трябвало да се предизвикват нуклеарните технологии за реализиране на задачите за понижаване на въглеродните излъчвания, отбелязва организацията.
В групата на 13-те страни, поддържащи нуклеарната енергетика, влиза и България, която планува да строи два нови реактора в АЕЦ " Козлодуй " по технология на " Уестингхаус “ AP-1000. Тя приканва за по-силни европейски ограничения в тази сфера и твърди, че постигнатите наскоро пробиви в договарянията с Брюксел за признание на значимостта на атомната сила в енергийния микс би трябвало да се изразят в съответни планове и финансиране.
Съвместното изказване е подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Италия взе участие в срещата, само че не подписа изказването.
Междувременно Австрия и Германия са отпред на апел от 13 други страни членки на Европейски Съюз, настояващи Брюксел да предизвиква развиването на възобновима сила. Позицията не показва съответно нуклеарната сила, само че съгласно европейски дипломати задачата й е да сложи акцентиране върху вложенията във възобновима сила и електропреносни мрежи по отношение на тези в атомните технологии. Тя е подписана от Дания, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия и Испания.
Кипър, Литва и Белгия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, не са в нито един от двата лагера нито един от двата документа, а Нидерландия подписа и двата. Европейски Съюз има общи цели за разширение на възобновимата сила, само че не и на атомната енергетика.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР