Страничен ефектЗасяга се не само образуването на сперматозоиди, а и

...
Страничен ефектЗасяга се не само образуването на сперматозоиди, а и
Коментари Харесай

Коронавирусът влияе на мъжките способности

Страничен резултат
Засяга се освен образуването на сперматозоиди, а и потентността

Ваксината понижава заплахата за фертилитета

В научната литература се разгласяват от ден на ден данни, доказващи изгодата от имунизацията против COVID-19, в това число за попречване на заплахата от намаление на мъжките репродуктивни качества. Ново изследване, за което оповестяват от Медицински комплекс “Д-р Щерев”, показва, че 25% от мъжете, преболедували COVID-19, имат занижени параметри на семенната течност.

Когато има понижен размер на еякулата, надлежно - по-малко количество сперматозоиди, казусът се назовава олигоспермия или олигозооспермия (намален брой на жизнеспособните сперматозоиди). Обикновено това е най-честата причина за мъжкото неплодородие. При здрав мъж по време на еякулация се отделя 2,5 до 5,5 мл течност. Количеството еякулат по-малко от 2 мл демонстрира съществуването на патология.

Криптозооспермия значи малко количество сперматозоиди в единица размер от еякулата - по-малко от 20 милиона кафези на милилитър. Проблемът се появява вследствие на вродени аномалии (липса на семепровод, липса на тестис или крипторхизъм), само че и при тежки инфекции, пренасяни посредством пикочо-половата система, или при остро и хронично инфектиране на тестисите.

Към нарушените параметри на семенната течност спада и азооспермията - липса на сперматозоиди в еякулата. Причините за нея могат да бъдат както генетични, по този начин и инфекции, интервенции, някои медикаменти, лъче- и химиотерапия, понижено произвеждане на мъжки хормони. Тя е причина за 15% от стерилитета при мъжете, само че е лечима благодарение на актуалните репродуктивни технологии.

Подобно на други вирусни инфекции, SARS-CoV-2 вирусът би могъл да окаже влияние върху репродукцията при мъжа. Високата температура и вторичните инфекции също могат да доведат до занижени параметри на еякулата. Отклонения от естественото положение се регистрират както по време на самото боледуване, по този начин и в интервала след възобновяване. Лечението на болни посредством глюкокортикоиди, интерферони и антибиотични препарати потвърдено повлиява отрицателно процеса на формиране на сперматозоиди - сперматогенеза.

Установено е, че SARS-CoV вирусите имат влияние върху хормоналната секреция. Промяната в равнищата на тестостерон, LH и адреналин повлияват освен процеса на сперматогенеза, само че засягат и потентността при мъжа. Отчита се и отрицателна взаимозависимост сред тежестта, с която протича болестта, и отклоненията на хормоналните равнища от естествените им стойности.

Анализираните все още научни данни демонстрират, че използването на новите осведомителни РНК ваксини не оказва отрицателно въздействие върху параметрите на семенната течност по отношение на извършените преди имунизация проучвания при мъжете.

В международен мащаб експертите в региона на човешката репродукция се сплотяват към тезата, че боледуването и лекуването на COVID-19 при мъже би могло да има доста по-сериозно влияние върху способността им за възпроизводство, в сравнение с имунизацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР