Страната затвори последните си 2 атомни електроцентрали Днес Германия изключва последните

...
Страната затвори последните си 2 атомни електроцентрали
Днес Германия изключва последните
Коментари Харесай

Немислимото се случва: Германия остава на тъмно!?

Страната затвори последните си 2 атомни електроцентрали Днес Германия изключва последните си три нуклеарни реактора. Събитието ще бъде съпроводено от празненства на последователите на решението и митинги на противопоставящи се. Едва ли е имало проблем, който да е разделял германците толкоз доста, колкото нуклеарната сила. От една страна за съперниците на нуклеарната сила това е просрочен триумф след 50 години демонстрации, само че от друга социологическите организации регистрират, че съвсем 2/3 от германците са срещу изключването на последните три нуклеарни реактора. Учени даже изпратиха писмо до канцлера Шолц и в него приканват за продължение на работата на системите в „ интерес на жителите на Германия, Европа и света “. Всъщност повредата във АЕЦ Фукушима през 2011 година реши ориста на атомните електроцентрали в Германия и тогавашният канцлер Ангела Меркел съобщи, че идва краят на нуклеарната енергетика в страната. Последните три нуклеарни реактора трябваше да бъдат изключени още предходната година, само че поради войната в Украйна срокът бе продължен. Възможно ли е в Германия да останем на тъмно и ще последва ли Европа този образец? Пред NOVA приказва лекар Томас Тром от Института за технологии в Карлсруе. „ Тези четири % от микса на електрическата енергия, които създават трите атомни реактора не са доста. Но цените на електрическата енергия са високи в Германия и евентуално ще се повишат още малко ”, изясни Тром. Киев ще създава нуклеарно гориво Друг значим въпрос, който обществото си задава е по какъв начин ще бъде запълнена неналичието на трите нуклеарни реактора.
„ В началото това сигурно ще е втечненият газ. За в бъдеще терминалите ще бъдат значими, както и зелената сила. Но тя не е непрекъсната и е подвластна от външни фактори. Затова се нуждаем и от солидното създаване на технологии за предпазване на силата. В началото на декември 14 дни нямаше никакво слънце и напълно малко вятърна сила. Затова считам, че се нуждаем от дълготрайни решения и технология за предпазване при положение, че още веднъж изпаднем в такава обстановка ”, разясни Тром.

Според доктора нуклеарната сила ще има бъдещо приложение в Европа. „ Чуваме от Чехия, Полша, Франция, Финландия проекти за създаване на нови нуклеарни реактори. Затова мисля, че ние в Европа ще имаме микс от зелена и нуклеарна сила. Знаем, че Германия е подвластна от импорт на електрическа енергия. Затова мисля, че и за Германия няма да е неприятно, в случай че в Европа има микс от зелена и нуклеарна сила ”, добави Томас Тром.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР