Страната ни все повече внася ток от съседни страни, показва

...
Страната ни все повече внася ток от съседни страни, показва
Коментари Харесай

От износител, станахме вносител на ток. Основно от Румъния

Страната ни от ден на ден внася ток от прилежащи страни, демонстрира статистиката. Така от главен експортьор, България става вносител на електричество.

„ В прилежащите страни има по-евтини генериращи мощности, тъй като квотите на въглеродни излъчвания са високи, цената на природния газ се повиши. Основно внасяме от Румъния, от Гърция и Турция. Ние сме и директна страна и Румъния изнася през нас. През последните години пазарите се трансформираха. Бум при новите вложения при зелените мощности. Енергията идва от вятърни централи и в Румъния, и в Гърция. Пазарите просто се трансформират. При семействата няма да има смяна, там цените са контролирани, при бизнеса обаче ще има смяна. Ние сме по-малко конкурентни. Ефектите върху енергийният бранш ще се усетят много от колкото в други Европейски Съюз. Трябва да се намерения за други технологии. Виждаме повече говорене, в сравнение с деяние и в този момент виждаме резултата на това “, разяснява икономистът Калоян Стайков пред БТВ.

През миналата година сме изнасяли с близо 3500 GWh повече в сравнение с сме внасяли, тази година обаче наклонността е противоположна и внасяме към 100 GWh повече от износа. Вносът е към 25%. Най-голям дял във вноса има Румъния.

 „ Внасяме повече ток, в сравнение с изнасяме, тъй като цената отвън нашата страна  е по-ниска. А внасяме, поради неналичието на газови мощности, както и на конкурентни базови мощности “, това разяснява пред БТВ и изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

Според него при един подобен поврат на пазара е обикновено всички търговци да се възползват от това и да предложат на своите клиенти най-ниската цена.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР