Страната ни преживява най-безснежната януарска зима от 2016 година насам.

...
Страната ни преживява най-безснежната януарска зима от 2016 година насам.
Коментари Харесай

Преживяваме най-безснежния януари от 8 години насам

Страната ни претърпява най-безснежната януарска зима от 2016 година насам. Това демонстрира информация на Нова телевизия в архивите на Националния институт по метеорология и хидрология. Най-сериозните терзания са за реколтата в Добруджа - житницата на България.

На 5 януари 2016 година цялата страна е била покрита от сняг. На същата дата година по-късно снежна завивка е записана в половин България. А през последните 3 години сняг при започване на януари има единствено високо в планините. Данните несъмнено демонстрират, че януарската зима на 2023-а е най-безснежната от последните 8.

Освен това, средноденонощните температури в първите дни след празниците са сред 4 и 7 градуса над климатичните правила, отбелязва Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология и добавя: " Януари дефинира характера на зимата в нашата страна. И когато януари е изсъхнал и топъл, зимата остава с такива характерности. Предстои намаляване на температурите, само че те просто ще се приближат до климатичните правила и ще останат по-високи от тях ".

За хората, които обезпечават житото на страната обаче, неналичието на дъжд и сняг е притеснителна. Агрономът Петър Петров изяснява, че за добра годишна продукция сумарните превалявания през годината би трябвало да са към 500-600 литра на квадратен метър.До момента са се акумулирали едвам към 200 литра.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите е безапелационен, че задоволително влага в еднометровия почвен пласт няма: " Такава суха година не сме имали от много време ".

Почти пролетното време през декември и януари е добре пристигнало за полските мишки. Наблюденията на земеделците демонстрират, че популацията на гризачите пораства в областите към Черноморието. Месец по-късно мишките към този момент са в житницата на България.

Метеорологичните прогнози са времето след 10 януари да се приближи към обичайния зимен темп. Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология разяснява, че атмосферната циркулация в Европа ще се промени. В оставащите дни на януари ще има интервали са превалявания, а по високите полета, в Предбалкана и тук-там в Североизтока ще падне и сняг.

Земеделците с неспокойствие наблюдават тези прогнози и разчитат идните превалявания да попълнят най-малко част от изчезналия ресурс от влага в почвата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР