Страната ни подкрепя развитието на отношенията между Армения и ЕС

...
Страната ни подкрепя развитието на отношенията между Армения и ЕС
Коментари Харесай

Президентите на Армения и България: Насърчаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество следва да е приоритет в двустранните отношения

Страната ни поддържа развиването на връзките сред Армения и Европейски Съюз и поетия курс на промени, заяви Румен Радев по време на държавното посещаване на арменския президент у нас

Насърчаването на икономическото и капиталовото съдействие и на капацитета за партньорства сред представителите на бизнеса от България и Армения изведоха като приоритет в двустранните връзки президентите на двете страни Румен Радев и Вахагн Хачатурян. В изказвания пред медиите в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 през днешния ден двамата държавни глави откроиха превоза, нововъведенията, високите технологии, туризма, земеделието, образованието, науката и културата като сфери от съвместен интерес с вероятности за задълбочаване на съдействието. 

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е у нас на държавно посещаване по покана на българския си сътрудник Румен Радев. Това е първата аудиенция на арменски президент в България от 14 години насам и се състои в подтекста на 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически връзки сред България и Армения, която се отбелязва тази година.

На „ Дондуков “ 2 двамата президенти организираха среща на „ четири очи “, след което се състояха и пленарни диалози сред формалните делегации на двете страни. В Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян подписаха Съвместна декларация за двустранните връзки сред Република Армения и Република България. В наличието на двамата президенти беше подписан и Протокол за основаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара от Гагик Макарян и Васил Велев – ръководители надлежно на Републиканския съюз на работодателите в Армения и на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Двамата президенти подчертаха нуждата от институционална поддръжка, с цел да се разпрострат опциите и двустранните контакти сред бизнес средите на двете страни. Важно е да развиваме съдействието си в превоза и свързаността, тъй че да улесним връзките сред нашите жители и бизнеса, съобщи Румен Радев. Двамата президенти означиха нуждата от продължение на напъните за основаване на въздушна линия сред Ереван и София. Президентът Радев съобщи поддръжката на България за създаване на мултимодалния транспортен кулоар, свързващ Персийския залив и  Черно море.  „ Това ще даде спомагателен подтик освен за развиване на нашата стопанска система, само че и за гарантиране на стабилността и сигурността в Черноморския район и в Кавказ “, добави българският президент и съобщи, че без сигурност и непоклатимост не може да се чака развиване на вложенията и икономическите връзки.  “България е приятелят, отворил врата към арменските артикули за пазара на Европейския съюз “, съобщи Вахагн Хачатурян.

Президентът Румен Радев изрази поддръжката на България за развиването на връзките сред Армения и Европейски Съюз и поетия курс на промени. Държавният глава уточни като обща позиция потреблението на интернационалните механизми, в това число и уговорката на Европейски Съюз, за по-бързото и трайно определяне на сигурност, мир, непоклатимост в района.

Румен Радев и Вахагн Хачатурян откроиха отличните двустранни връзки на близко другарство, доверие и почитание, учредени на вековни исторически, културни и духовни връзки сред народите на двете страни. „ Арменската общественост в България, чиято роля в нашето общество ние високо ценим, е освен здрава връзка сред нашите страни, само че тя е и знак на взаимност, другарство и съпричастност “, съобщи Румен Радев. Българският държавен глава изрази убеденост, че двете страни ще продължат да си сътрудничат за развиването на уменията и капацитета на младежите от двете страни и даде за образец опита, който България е заимствала от Центъра за изобретателни технологии „ Тумо “ в Ереван при построяването на новаторски кабинети и STEM центрове в български учебни заведения.

Президентът Хачатурян изрече благодарност към българския народ за поддръжката арменската общественост у нас да съхранява своята културна еднаквост. „ Благодарен съм към българските управляващи за опазването на арменското културно завещание и за продължаващата поддръжка, която осигурявате на арменската общественост “, съобщи президентът на Армения.

В подписаната от двамата президенти през днешния ден декларация се декларира ангажимент за стабилно развиване и разширение на двустранния разговор на най-високо политическо равнище, в областта на икономическото съдействие, както и в границите на интернационалните организации и формати. Страните показват своята подготвеност да засилят и разширят съдействието си в границите на начинания на Европейски Съюз, включително Източното партньорство, както и в подтекста на Споразумениеto за всеобхватно и задълбочено партньорство сред Армения и Европейски Съюз от 2017 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР