Страната ни няма време за губене по пътя за Еврозоната.

...
Страната ни няма време за губене по пътя за Еврозоната.
Коментари Харесай

Международни експерти: България няма време за губене по пътя за еврозоната

Страната ни няма време за губене по пътя за Еврозоната. Около това мнение се сплотиха участниците в дискусионния конгрес " Еврозоната и бизнесът - преимущества и провокации ", проведен от Съюза за стопанска самодейност (ССИ).


България доста от дълго време е взела стратегическото решение да се причисли към Еврозоната. Това съобщи Владимир Данаилов, член на Управителния съвет на Съюза за стопанска самодейност. “Мисията на Съюза е да спомогне за гладка подготовка и осведоменост на бизнеса по пътя към Еврозоната, да бъде сътрудник на страната с самодейностите, които следват, дружно с сътрудниците ни от Хърватия и Румъния ”, разяснява Данаилов.

“Ние не сме при започване на пътя, ние сме на финалната права и сме на значима и може би най-трудната част от този път посредством присъединение на страната ни към Европейския банков съюз и българския лев към Европейския валутен механизъм ”. Това съобщи Илия Лингорски от Управителния съвет на Българска народна банка по време на форума, отдаден на преимуществата за бизнеса и стопанската система от приемането на еврото.

“България ще би трябвало да приготви най-много банковото си звено за сполучливото прекосяване към еврото. Процесът е доста комплициран и би трябвало да сте наясно с това. Не е нито бърз, нито елементарен ”, съобщи Мислав Бъркич, старши консултант в дирекция „ Европейски връзки “ на Хърватска национална банка. Той добави, че има основни провокации и бизнесите би трябвало да отговорят на избрани условия. Като образец уточни, че банкоматите би трябвало да преминат към разплащания в евро, заемите и депозитите би трябвало да се превалутират.

“Комуникацията е главният инструмент за сполучливо присъединение към еврозоната, само че е доста значимо страната да има съответни послания както към бизнеса, по този начин и към жителите ”, показа Давор Мажетич, президент на Съюза на хърватските работодатели. Първите месец и половина след приемането на еврото бяха сложни, само че в този момент към този момент няма подозрения в бизнеса дали това е било вярната стъпка - дори в противен случай, добави Мажетич.

След въвеждането на еврото в Хърватия - от началото на годината до края на първото тримесечие на 2023 година брутният вътрешен артикул (БВП) на страната е повишен с 2,8 % и е един от най-високите в Европа и целия Европейски Съюз. Съобщи Огнян Златев - началник на Представителството на Европейската комисия в Хърватия. И даде Хърватия за образец като страна, постигнала най-тясна интеграция в границите на Европейския съюз.

Експертите, присъстващи на форума, се сплотиха и към тезата, че с цел да може страната ни да премине сполучливо към еврото е нужна политическа непоклатимост и поредност.

“Сега не е моментът да си " играем " с еврозоната. Не е моментът да си споделяме - добре, може би след пет години ще влезем там. Същото е и във връзка с Шенген и визовите ограничавания със Съединени американски щати. Няма време за фрустрация, за страсти и за яд, имаме потребност от това да си сътрудничим и партнираме ”, безапелационен беше Дан Шомон – бизнес и политически съветник, управлявал акцията на президента Барак Обама. Той добави, че Румъния и България се намират в един от най-критичните моменти и всички политици би трябвало да мислят и работят за бъдещето на двете страни.

В дискусионния конгрес: " Еврозоната и бизнесът - преимущества и провокации ", проведен от Съюза за стопанска самодейност (ССИ), присъединяване взеха още: Кристина Йонеску – шеф на Дирекция „ Стратегии, стратегии и планове “ на Румънската камара за търговия и промишленост, Зорница Русинова - ръководител на Икономическия и обществен съвет на РБългария, представители на парламентарно показаните партии, представители на бизнеса. Водещ на събитието беше политологът доцент Стойчо Стойчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР