Страната ни няма как да се откаже от строителството на

...
Страната ни няма как да се откаже от строителството на
Коментари Харесай

Петкова: Няма как да се откажем от АЕЦ Белене

Страната ни няма по какъв начин да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ " Белене ". Една от аргументите за това е, че централите на въглища би трябвало да отпаднат и да бъдат сменени с разновидности, които са беземисионни. Проектът продължава осъществяването си по решение на българския парламент. Това съобщи пред Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя добави, че страната ни е положила огромни старания по договорката.

„ Успяхме да накараме „ Росатом” да се откажат от огромните лихви. Подписахме и съглашение с тях, с което те се отхвърлят да предявят искания към страната. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-хубавите условия. Надявам се скоро да имаме изясненост какво ще се случи с тях”, сподели Петкова.

Тя разяснява и плануваното създаване на нов блок в АЕЦ " Козлодуй ".

" Към този миг не би могло да се каже какъв брой би коствало построяването на седми блок на централата. Това занапред ще се пресмята, като все още няма да се разяснява градежът, а се вършат изследвания за това какви са опциите и какъв да бъде планът ", изясни енергийният министър.

Петкова добави, че преди да приказваме за цена, би трябвало да кажем, че има нещо, което е скъпо, и това е енергийната сигурност на всяка една страна.

„ В решението, което през днешния ден следва да обсъдим, е даден период, в който министърът на енергетиката би трябвало да рапортува резултатите от това изследване и резултатите от договарянията с американски компании, които развиват нуклеарни технологии. Този период е до месец януари 2021 година Надявам се до тогава да имаме доста по-конкретна информация “, добави тя.

Министърът акцентира, че целият развой, обвързван с създаване на нови нуклеарни мощности, изисква доста дълъг интервал от време. Тя добави, че съществена цел на България е диверсифициране на енергийните запаси. „ Насочваме се към Съединени американски щати, с цел да забележим кои са последните технологии, по които те работят “, добави Петкова.

" С нашите сътрудници от Съединени американски щати постоянно сме имали прям разговор. Имаме доста положителни резултати в последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо нуклеарно гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме декларирали нашата позиция пред тях ", сподели Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР