Страната ни е на първо място по смъртност в Европа,

...
Страната ни е на първо място по смъртност в Европа,
Коментари Харесай

Оглавихме класацията на пушачите в Европа

Страната ни е преди всичко по смъртност в Европа, а към този момент и преди всичко по тютюнопушене в Европа. Доскоро класацията оглавяваше Гърция, заяви доктор Гергана Гешанова - ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек. Сдружение " България без пушек " и фондация " БлуЛинк ", които са част от обединението, стартират гражданска задача за ангажиране на политическите партии в битката с тютюнопушенето. Според инспекция на Dir.bg, данните на за 2019 година сочат, че още преди три години сме били първенци по тютюнопушене в Европа.

Борбата с тютюнопушенето е допустима и политически перспективна тематика, споделиха от " България без пушек ", въпреки че не са я разкрили в нито една предизборна стратегия. Вече са провели срещи с представители на " Продължаваме промяната " и ГЕРБ, предстоят с " Демократична България ", възнамеряват се диалози с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и останалите политически обединения.

На първо място неправителствените организации желаят интензивно здравно обучение за младежите. По техни данни, децата пропушват на 11-12 години, като 25% от 16-годишните пушат. Една от ограниченията, които е значимо да се предприеме, е да се забрани рекламата на тютюневи произведения по билбордовете, а също и излагането на цигари на видно място в магазините, с цел да не изкушават подрастващите.

Настояват още да се ускори контрола на възбраната за тютюнопушене на закрити публични места, защото единствено районните здравни инспекции не могат да се оправят. В други страни полицията също инспектирала за извършители.

Не на последно място упорстват за увеличение на акциза върху тютюневите произведения. Според тях повдигането на цената на цигарите сигурно ще докара до понижаване на пушачите у нас.

Макар че във Франция, да вземем за пример, където през последните години цената на цигарите се е вдигнала 5 пъти поради непрекъснатите нараствания на акцизите, тютюнопушенето продължава да е високо. Според последните данни на Евробарометър от 2021 година, Франция е с един от най-високите акцизи на цигарите, само че е на 5-то място по тютюнопушене (28%), а преди нея са Гърция, България, Унгария, Латвия, Чехия и Румъния. Резултатът от високите акцизи, както е във Франция, може да се отразят и в сериозен растеж на противозаконната търговия, а не в несъмнено понижаване на тютюнопушенето.

Според инспекция на Dir.bg, през днешния ден служебното държавно управление разгласява плановете на данъчни закони, в които липсва предложение за нарастване на акциза за тютюна. Напомняме, че четворната коалиция от " Политическа партия ", " Демократична България ", " Българска социалистическа партия " и " Има Такъв Народ ", управлявала до лятото, опита да прокара нарастване на акцизите през юли 2022 година, само че то не беше утвърдено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР