Страхът от търговска война между Съединените американски щати и Китай

...
Страхът от търговска война между Съединените американски щати и Китай
Коментари Харесай

САЩ публикува списък с 1 300 китайски стоки, които ще бъдат обложени с мита

Страхът от комерсиална война сред Съединените американски щати и Китай още веднъж ескалира. Администрацията на президента Доналд Тръмп разгласява лист (него може да видите ТУК - на британски език) с към 1 300 артикули от Поднебесната империя, които може да бъдат обложени с мито при импорт.

Щатите възнамеряват да отбложат артикули на стойност към 50 милиарда $, с цел да санкционират Пекин поради кражбата на търговски секрети, в това число и програмен продукт, патенти и друга технология. Белият дом посочи, че митото ще бъде в размер на 25%.

Основна цел на глобите са летателната, софтуерната и машинната промишлености на Китай. Мита ще бъдат наложени и върху здравно съоръжение и други.

В свое официално съобщение китайското посолство в Съединени американски щати съобщи, че Китай " мощно осъжда и ясно се опълчва " на оферти лист.

" Както гласи китайската сентенция, единственото учтиво деяние от нашата страна е да отвърнем със същото ", споделиха още дипломатите, допълвайки, че Пекин ще сезира Световната комерсиална организация и ще вкара " съотвени ограничения със същия мащаб и мощ против артикули от Съединени американски щати ".

Митата няма да влязат в действие незабавно. Администрацията на Тръмп ще организира обществено разискване с представители на бизнеса на 15 май. Но даже и по-късно не е ясно тъкмо по кое време ще влязат в действие.

Самият бизнес твърди, че администрацията добре е диагностицирала казуса с Китай, само че лекарството е неверно, като представители на Търговската камара показват, че от митата ще пострадат американските жители, които всеки ден си купуват тези артикули.

Списъкът бе оповестен часове откакто китайското Министерство на външните работи акцентира, че ще отговори на бъдещи цени, въведени от Вашингтон. Пекин съобщи, че има собствен лист с американски експорт, който ще се трансформира в цел.

" Продължаваме да споделяме, че Китай няма да стартира комерсиална война ", сподели представител на външното ведомство. " Но не се опасяваме от такава ".

Администрацията на Тръмп към този момент вкара 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху алуминия. Китай отговори със свои мита върху импорт на Съединени американски щати на стойност 3 милиарда $.

 Историческа информация: Кои са печелившите в една комерсиална война?
Историческа информация: Кои са печелившите в една комерсиална война?

Тези, които я стартират, съвсем постоянно губят
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР