Страхът от евентуални забрани за дизеловите автомобили в германските градове

...
Страхът от евентуални забрани за дизеловите автомобили в германските градове
Коментари Харесай

Хиляди мръсни дизели заминават за България

Страхът от възможни забрани за дизеловите коли в немските градове и очакванията за "премии за бракуване " или "екологични награди ", появили се след абсурда с манипулирането на излъчвания нездравословни газове от водещите производители на коли в Германия, провокират неустановеност измежду водачите в страната, написа "Дойче веле " (Deutsche Welle), цитирайки списание "Фокус ".

Все повече притежателите на дизелови коли се чудят дали да се разделят с колите си. Всъщност, огромна част към този момент са го създали - най-много притежателите на по-стари машини. Тенденция, която се усеща освен в Германия, само че и в други западноевропейски страни. И около която източноевропейските страни и Африка се пълнят със остарели "дизели " от Западна Европа.

Емисиите СО2 в Европа с растеж за пръв път от 10 години

Германският съд позволи на градовете да не разрешават дизеловите коли

Германия обмисля възбрана на стандартните коли

Според европейското екологично съдружие "Transport & Environment " (T&E), през 2017 година единствено в България са импортирани над 100 000 остарели автомобила от Западна Европа. 35 000 от тях са били с дизелови мотори, като всяка втора кола е била на възраст над 10 години. Повече от една четвърт (27%) от импортираните в България дизелови коли са пристигнали от Германия. А най-вече - от Италия (63%). Сред италианците към момента не се е формирало съществено антидизел придвижване, само че пък общинската администрация на Рим има намерение да наложи в близко бъдеще възбрана за дизелови коли в града.

От T&E са пресметнали, че изхвърляните в атмосферата азотни оксиди при импортираните през 2017 година в България дизелови коли надвишават 12 пъти допустимите европейски правила за нови коли Освен това старите дизели в България не са снабдени серийно с филтър за твърди частици, оповестява сдружението.

Обичайната процедура в търговията със остарели коли в Германия е по-старите дизелови коли – до стандарт Евро 3 в това число, нормално да се предават за скрап, защото удостоверението за бракуване е належащо за приемане на съответната награда. Преди да бъдат унищожени, от колите нормално биват изваждани елементи, които към момента са годни за приложимост.

Един търговец от Долна Саксония обаче признава, че "много търговци в това време нямат място за депозиране на частите и колите отиват непосредствено в пресата - задно с кожения салон и навигационната ситема ".

Онези дизелови коли, които не биват излъчени за скрап, нормално поемат към Източна Европа или към Африка. Германските търговци се наемат да продават по този метод единствено такива коли, които са минали малко километри и дават отговор най-малко на Евро 4.

В Германия замърсяването на въздуха бележи спад от години. Само на някои места изхвърляните азотни оксиди надвишават допустимите горни граници. Но е налице парадоксалната обстановка, при която Германия и други европейски страни трансферират своите остарели дизели в по-бедните членки на Европейски Съюз.

Много от старите дизели на западноевропейците попадат в Централна и Източна Европа. По този метод проблемите със замърсяването на въздуха в Европейски Съюз не се вземат решение, а се изнасят на изток. Така "желязната завеса " на качеството на въздуха в Европа става все по-непроницаема, акцентират от "Transport & Environment ".

Повечето от изнесените в Източна Европа дизелови коли са на възраст над 10 години и не са оборудвани с филтър за твърдите частици. А заради това те изхвърлят в атмосферата огромни количества фини прахови частици, за които е открито, че провокират ракови болести. Статистически видяно, фините прахови частици провокират всяка година гибелта на над 13 000 души в България, настояват специалистите от Т&E.

При импортираните през 2017 година в България остарели коли изхвърляният токсичен азотен окис, който е в основата на абсурда "дизелгейт ", е 1 300 мг/км. Само за съпоставяне - при новите коли допустимата норма е 80 мг/км.

Въпреки това българите несъмнено ще се радват на евтините дизелови коли от Германия и другите западноевропейски страни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР