Стойностите на антителата ми са по-ниски в сравнение с преди.

...
Стойностите на антителата ми са по-ниски в сравнение с преди.
Коментари Харесай

Д-р Марта Райкова-тестът за клетъчен имунитет е препоръчителен, когато антителата започнат да спадат

Стойностите на антителата ми са по-ниски спрямо преди. Имам ли към момента отбрана против COVID-19? Това е въпросът, който преболедували и имунизирани пациенти най-често задават на експерта по имунология в лаборатория „ ” – доктор Марта Райкова.

Отговор най-добре може да даде . От моята процедура мога да кажа, че пациентите, при които е потвърден подобен, или не се разболяват при нова среща с вируса, или го минават доста по-леко и  без затруднения ”, декларира доктор Райкова.

Съветът на експерта е антителата и клетъчният имунитет  против COVID- 19 да се мерят редом. Как става това? Пациентите могат да създадат или тест за .  След  постигане на пика им, в случай че няма нов контакт с COVID-19, техните стойности стартират да спадат. При някои хора това се случва бързо - за седмици, а при други лишава месеци. Разликата се обуславя от другия имунен отговор на всеки организъм. Когато стойностите станат по-ниски, е уместно пациентът да ревизира има ли клетъчен имунитет.

Защо клетъчният имунитет е значим?

Той нагледно казано съставлява паметта на клетките ( Т-лимфоцити и др.), в която остава закодирано „ напътствие ”  как да отхвърлен  инфекцията. Tестът, който лаборатория „ ЛИНА ” прави, има съдебна експертиза маркировка. Той мери смяната в концентрацията на интерферон гама в кръвта  преди и след стимулация на лимфоцитите на пациента с антиген на COVID-19, основан на S1 сектора на спайк протеина на SARS-CoV-2. Тази стимулация  показва по какъв начин би реагирал организмът ни при действителен конфликт с вируса.

Резултатите са дефинирани като: „ Положителен – съществуване на клетъчен имунитет ” или „ Отрицателен – не се открива клетъчен имунитет ”. Това е значимата за пациента информация. Стойностите на интерферон гама (IFN-y) са самостоятелни за всяка  имунна система и се трансформират във времето, според от това дали и какъв брой скоро клетъчният ни имунитет е бил „ задействан ”.

„ Вече имаме задоволително наблюдения измежду нашите пациенти. Много хора вършат теста, като измежду тях има както преболедували, по този начин и ваксинирани или и двете, само че също по този начин и хора, които нито са преболедували, нито са имунизирани. Мога да кажа, че при  99,9% от имунизираните пробата е позитивен.  Разбира се постоянно има единици, които не образуват имунитет ”, декларира доктор Райкова. Тя добавя, че постоянно съветва преболедували пациенти с  позитивен резултат от теста, които  желаят да си слагат ваксина. „ В това няма проблем. В тези случаи имунитетът на пациента единствено ще бъде подтикван в допълнение, само че няма да му се отрази отрицателно ”, добавя експертът.

 

Повече за проучването

За теста се взема венозна кръв, като наложително изискване все още на проучването е пациентът да не е на терапия с потискащи имунитета медикаменти – кортикостероиди, избрани антитела за биологично лекуване и други

Пациентите, които желаят да измерят клетъчния си имунитет  срещу Коронавирус 19 непосредствено след преболедуване или ваксиниране, могат да го създадат, само че целесъобразно е това да стане най-малко 10 дни след цялостното им  възобновяване или 10 дни след слагане на втората доза ваксина. Няма ограничаване във времето по-късно, в което могат да се изследват.

Цената на теста в „ ЛИНА ” все още е 93 лева + 2 лева такса операция.  Проби се вземат от понеделник до четвъртък, резултатът е подготвен най-късно до 10 работни дни.

Повече за доктор Марта Райкова

Д-р Райкова е първият експерт по имунология в град Бургас, като точно тя прави тестванията за клетъчен имунитет в „ ЛИНА ”.  Тя  е още експерт по клинична лаборатория, което прави експертизата й още по-голяма.

Тестовете за клетъчен имунитет срещу  COVID-19  и автоимунни болести се правят в имунологичната лаборатория на „ ”, която е сертифицирана и оборудвана с съвременна инсталация.

 

* обява

 

 

 
--> --> --> -->


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР