Стойчо Младенов говори ексклузивно за предаването Код Спорт по ТV+.

...
Стойчо Младенов говори ексклузивно за предаването Код Спорт по ТV+.
Коментари Харесай

Стойчо Младенов: Има нещо сбъркано в ЦСКА, за да не може да се пребори за една титла

Стойчо Младенов приказва извънредно за предаването " Код Спорт " по ТV+. През 2019 година той бе определен за треньор №1 в две страни – България и Казахстан. Със своя тим Кайсар завоюва купата в някогашната руска република, което е най-големият триумф в историята на „ пустинните вълци “ от Кизилорда. Младенов и сега обира аплодисменти в Казахстан. В странния сезон по време на пандемия Кайсар е втори в класирането по време на паузата за националните тимове. Тя разреши на Екзекутора на Ливърпул да се прибере за четири дни в България и да даде особено изявление за „ Код Спорт “.

- Здравейте, господин Младенов! Завърнахте се за напълно малко в България – по какъв начин успяхте да пробиете ембаргото на пандемията?
- Направихме проби, показахме ги, където е належащо, по този начин преминахме през всички граници и се прибрахме сполучливо.

- Как се живее в непозната страна, както във вашия случай – Казахстан, а повече от три месеца даже не можехте да си вършите работата? Разбира се, почнахте в последните няколко седмици…
- За всички е мъчно, тъй като тази година особено се сблъскахме с нещо, с което не сме се сблъсквали в цялата ни спортно-техническа кариера като футболисти и като треньори. Наложи се няколко пъти да вършим подготовки за малко време. Придобиваме и обогатяваме опита си в тази тенденция, тъй като прекъсването на шампионата ни принуди да отменим тренировки за дълго време, а по-късно още веднъж подготовка да вършим, отново прекъснахме, отново подготовка… Мисля, че до този миг се оправяме сполучливо. Това е един опит, който ще ни бъде потребен за в бъдеще.

- Как се играе на празни трибуни?
- Необичайно е. Подкрепата на почитателите е извънредно значима, този 12-и играч липсва, само че както за единия, по този начин е и за другия тим. Започваме да привикваме с тази тишина, която е по стадионите.

- Миналия сезон вашият Кайсар завоюва купата на Казахстан, а в този момент сте втори в класирането в този необикновен сезон. Колко огромен е гладът на „ пустинните вълци “, както назовават тима ви?
- Аз персонално доста се веселя за това, което нашите футболисти демонстрират и за постоянството им. В историята си клубът е имал своите проблеми в това естество – непостоянството. В тези няколко години, в които сполучливо водим Кайсар, при нас има неизменност и непоклатимост, както в резултатите, по този начин и в ръководството на клуба. Както в спортно-техническата част, по този начин и във финансовата, тъй като едното без другото е немислимо.

- И въпреки всичко сега сте втори, само че до каква степен можете да стигнете най-после?
- Във футбола всичко е допустимо, само че аз си знам нашите благоприятни условия. Стремим се във всеки един мач методът да бъде на 100% от наша страна, от страна на футболистите. Особено от тактическата дисциплинираност, която напоследък тимът демонстрира, съм извънредно удовлетворен. Мога да прибавя и тактическа зрялост. Стремим се да продължаваме това неизменност, а до каква степен това нещо ще ни води занапред ще разберем.

- Доскоро бяхте четирима-петима български старши треньори в Казахстан, в този момент сте единствено вие. Не ни ли харесват към този момент в тази страна?
- Не, в противен случай. Всички, които минаха, оставиха своя позитивен отпечатък. В това отношение най-вече Мъри Стоилов с резултатите, които реализира. Благодарение на неговите резултати се отвориха вратите за българските експерти. Всички ние, които след него отидохме, потвърждаваме качеството на българската школа и дай боже по този начин да продължава.

- Четири сезона сте към този момент в Кайсар, преди този момент бяхте за малко в Атирау. С какво ви завоюваха казахстанците?
- Амбицията, с която следват поставените задания. Казахстанският футбол всяка една година се развива позитивно. Потвърждавам и натъртвам това нещо – позитивно във всяка една сфера. Хората доста добре правят оценка опциите си и слагат избраните задания по отношение на изискванията, с които разполагат. Имам поради база, финансова непоклатимост, спортно-технически капацитет. Обмислят доста трезво и следват своите цели обединени -състезатели, треньори и управление в едно цяло.

- Колко време още се виждате в тази страна на работа?
- Един Господ знае. Аз си правя моята работа във всеки един клуб, в който попадам. Отдавам се на 100%, пазя задачите и престижа на всеки един клуб по всевъзможен начин. Просто по този начин съм основан и по този начин последвам своя треньорски път.

- Казахстан, Гърция, Португалия, Египет и Саудитска Арабия – това са вашите задгранични дестинации като треньор. Къде се чувствахте най-добре и къде отношението към вас беше най-хубаво?
- Навсякъде съм оставял положителни усещания. Продължаваме да бъдем положителни другари с хората, с които сме работили като управление и състезатели. Но най съм впечатлен от Египет, от египетския народ, от метода им на държание и отношение. Там сме били най-обгрижвани, най-подкрепяни. След това бих сложил Казахстан, тъй като това е може би най-хубавият началник, с който съм работил във всички страни. Това е уважаваният от мен Кошарбаев! Предостави ми всички благоприятни условия, от които всеки един треньор има потребност в своята специалност. Даде ми цялостен спортно-технически картбланш да ръководя и да управлявам футболен клуб Кайсар. Един човек с висока интелектуалност. Човек, който по всякакъв начин ми даде опция и независимост да работя в Кайсар. Ако през днешния ден Кайсар е на това равнище, на което е, то е с помощта на него!

- Избираха ви за треньор №1 в Казахстан, в Египет, спечелихте купата на Персийския залив в Саудитска Арабия. Кое от тези оценки най-вече цените?
- Всички еднообразно ги оценявам, тъй като знам с какъв труд, с каква поредност сме работили и сме се стремели непременно да успеем. Надявам се по този начин и да продължаваме. Разчитам извънредно доста на екипа, който съм основал. Много ми се желае да прибавя още двама индивида към този екип. Специалисти, които съм избрал, ревизирал съм и които могат да обогатят нашата треньорска активност и работа освен като физически дадености, само че и като по-голяма тактическа зрялост и развиване. Така че ми се желае още двама индивида да прибавя. Избрал съм ги, само че няма да назова техните имена. Надявам се идващите тимове, в които работя, да ми разрешат да събера този екип.

- Липсва ли ви българският футбол?
- В избрани моменти, да. През множеството време, почтено казано, не ми липсва, тъй като съм предан напълно на работата в Казахстан. Следвам си пътя, задачите и дилемите, които ми се слагат. Да, доста пъти изпитвам носталгия към България, тъй като това е моята татковина. Във всеки свободен миг, в който ми се отдаде опция, гледаме по малкия екран някой мач от България. Именно тогава настава тази носталгия – още веднъж да сме си тук при фамилиите, тъй като от това да работиш в България и да си бъдеш вкъщи след работното време, по-хубаво няма!

- Сега сме в седмицата на евротурнирите, вие също очаквахте чоп за първото присъединяване на Кайсар в Лига Европа и се падна кипърският АПОЕЛ – какви са възможностите ви?
- Шансовете са в това, че е един мач. В един дуел всичко може да се случи. Ще се подготвим добре за този мач. Мисля, че в едно направление отстъпваме и това е опитът. Те имат голям опит в участията си в евротурнирите, до момента в който ние го нямаме. За първи път ще участваме в евротурнирите. Това е напрежение, което към този момент е работа за мен и за моя екип да успокоим състезателите, да им вдъхнем убеденост и самочувствие, с цел да може да се организира мачът от тактическа позиция на огромна висота. Характерът, който демонстрират нашите футболисти е похвално, само че опитът е извънредно значим в евротурнирите, тъй като от един мач би трябвало да извлечем максимума, а това значи да продължим напред.

- Вие сте последният треньор, който направи ЦСКА първенец през 2008 година Тогава Левски взе вашето място поради отнетия лиценз и отпадна от БАТЕ (Борисов). Първоначално в България мислехме, че това е огромен шанс за „ сините “. Щеше ли вашият ЦСКА с оня тим, който имахте, да победи БАТЕ?
- Чак толкоз години ли минаха от този момент? Това не е обикновено и не е всекидневно за клуб като ЦСКА толкоз години да бъде без купа. Има нещо сбъркано в клуба, с цел да не може да се пребори за една купа. Да, знам, че повода е Лудогорец, само че ЦСКА е единственият клуб, който може да се пребори с Лудогорец и да спре тази надмощие.

- И въпреки всичко щеше ли ЦСКА да бие БАТЕ през 2008 година?
- 100%! Убеден съм, както тогава, по този начин и в този момент, че ще успее!

- Изми ли времето яда ви, че не ви разрешиха да се пробвате да атакувате Шампионска лига?
- Това е дълга тематика за диалог и за пояснение, тъй като тогава де факто се намесиха доста мощни хора в страната, с цел да лишават тази опция на ЦСКА да взе участие в Шампионска лига, тъй като този поток от средства, които влязоха в Левски, щяха да влязат в ЦСКА.

- Имате ли взор върху настоящия тим на БАТЕ? Миналата година той отпадна от Астана в плейофа за Лига Европа…
- Това е единственият мач, който гледах. Мисля, че е изцяло във опциите на ЦСКА да победи и да продължи напред.

- Когато през 2006 година Жозе Моуриньо пристигна в България като треньор на Челси за мач с Левски, сподели доста ласкави думи за вас. Сега Специалния ще гостува на Локомотив (Пловдив) с Тотнъм. Мислите ли, че е допустимо знамение в този мач? Какви са вашите персонални мемоари от взаимната ви работа с Моуриньо, която е била в действителност доста от дълго време?
- Работа не мога да кажа, ние не сме работили взаимно. Да, бяхме в един клуб. Мога да кажа, че най-силното в Моуриньо като човешки качества е това, че той ни минимум не се е трансформирал. Никаква смяна в него! Този добър и радушен човек, който беше тогава, когато бях във Виктория (Сетубал), където се запознахме, до ден-днешен той не се е трансформирал. Човещината у него е явна, непроменена във всичкото това време, без значение от огромния напредък и това, че стана най-хубавият треньор в света в дълго време от своята кариера, само че не разреши да се промени като човек. А като треньор всички знаем, че е един от най-хубавите в света.

- Има ли някакъв късмет Локомотив против него?
- Във футбола всичко е допустимо, само че тъкмо в този миг Локомотив нямат късмет.

- Следите ли българското състезание? ЦСКА е преди всичко в класирането – ще успее ли да го задържи?
- Ще повторя, че ЦСКА е единственият клуб в България, който може да пребори хегемонията на Лудогорец. Всичко е въпрос на политика, на поредност, на асортимент, на възможности… А ЦСКА всичко това го има в обилие!

- Кога ще спре тази надмощие - тази година, след две-три или пък повече?
- Мисля, че тази година Лудогорец е най-уязвим. Там има една замяна на генерации, пробват се да вкарат свежа кръв в състава, да го освежат. Мисля, че в този момент е най-удобният миг, а не когато бяха най-обиграни и на върха на вълната. Въпреки всичко, ние тогава имахме нашите шансове, само че доста фактори ни попречиха и ни отдалечиха от тази опция. Но в този момент е най-удачната година от времето, в което Лудогорец е в елита.

- Казахте, че гледате някои мачове от България. Със сигурност измежду тях е имало и на ЦСКА – какво мислите за настоящия състав?
- Не мога да приказвам, надалеч съм от всичко това, не съм в кухнята на клуба, с цел да мога да разясня детайлно. На мен като почитател ми се желае ЦСКА да побеждава, въпреки и грозно, тъй като успехите дават убеденост, една инерция на тима. След успехите най-добре се развиват и демонстрират своите качества избраните футболисти, а и тимът като цяло.

- В края на 2014 година ЦСКА изглеждаше най-близо до смяна на статуквото – за какво при започване на идната тимът просто се срина и най-после се стигна до банкрут?
- От спортно-техническа част има доста фактори, които попречиха ЦСКА да победи в тази година. В доста години в избрани моменти тогава, когато най-вече имахме потребност от хората, които са над нас, имам поради притежатели и ръководители, са действали погрешно и непочтено по отношение на ЦСКА. Само това мога да кажа.

- Твърди се, че надали не вашите скъпи прехвърляния в ЦСКА на футболисти с високи заплати са довели до банкрута. Бихте ли споделили какъв брой огромни бяха прехвърлянията и какви заплати почти взимаха в тима?
- Мога да направя едно съпоставяне. Аз съм подписвал документ за конфиденциалност, не знам по кое време изтича и по тази причина не желая да влизам в детайлности, само че ще ви кажа минималната и оптималната заплата по мое време, когато бях в ЦСКА и ще изтъквам едно-две имена. Примерно Тони Силва, когато подписахме контракт с него, му дадохме минималната заплата в клуба, а тя беше 1500 евро. След това към този момент при подновяването на контракта какъв брой и по какъв начин са се договорили не знам, а и не ме е интересувало. Но аз му дефинирах първата заплата. Максималната беше 7500 евро и шест индивида я получаваха. Примерно Вальо Илиев, Бадема са получавали оптималната заплата. Така че всеки може да си направи съпоставяне до каква степен сме затруднили клуба със заплатите.

- Сега на мястото на ЦСКА наподобява стигна Левски. Вие предложихте Наско Сираков за президент на БФС, само че той се озова в неговия роден клуб. Ще успее ли да избави Левски от банкрут?
- Когато ЦСКА изпадна в тази обстановка, доста неточно и непочтено левскарите се присмиваха и се подиграваха на ЦСКА. Но виждате, че същото се случи и при тях. На никого не го поисквам. Дано Наско Сираков се оправи! Но в случай че се мери с идентичен критерий, Левски нямат късмет да се спасят! Само страната може да избави Левски! Това е, което аз виждам с моите елементарни очи на един треньор. Аз не съм финансист, с цел да знам какви отговорности имат Левски и за какъв период би трябвало да ги покрият, само че ми прави усещане, че Левски има доста богати почитатели. Всеки месец се събират по 1,5 млн., значи имат доста богати последователи и бързо се оправят с някои неща. Но главно както при нас, по този начин и при тях, страната има огромно значение. Как в ЦСКА, когато не се плащаха заплати и се трупаха задължения, не се ревизираше, не се наказваше, не се следяха? Оставяха се нарушавания след нарушавания да се вършат от страна на притежателите на нашия клуб и по този начин ЦСКА да затъва от година на година и в един миг да банкрутират клуба. А в този момент при Левски обстановката е малко по-различна, да не кажа доста, доста по-различна. Не желая да клеветя, само че мисля, че аршинът би трябвало да бъде идентичен към всички клубове.

- Преди 20 години би било най-краткият анекдот, в случай че някой бе споделил, че ЦСКА и Левски ще банкрутират – кой е отговорен това да стане действителност? Хайде, при Левски още не се е случило…
- Тези, които вършиха взаимни отстъпки – страната и Футболният съюз. Когато една компания закъснее с един ден за заплати, избрана държавна комисия глоби притежателите с санкции и следи този развой. А в ЦСКА се разреши всичко това не с месеци, а с години да се натрупват отговорности към страната, футболисти, треньори, неспазване на договорните условия. Всичко това от кого се разреши? От Футболния съюз и от страната.

- Да приключим с националния тим - през октомври следва бараж с Унгария и вероятно след това още един мач, който може да ни класира на европейско състезание. Имаме ли някакъв късмет съгласно вас или дъното към този момент сме го стигнали и копаем още по-надолу?
- Винаги има късмет. В този миг на пандемия, мисля че опциите съвсем са изравнени. По-важно е по какъв начин ще се приготвят избраните футболисти. Говорим и за физическите благоприятни условия на тима като мощ, експедитивност и скорост. Изключително значим е и игровият темп във всеки един тим. На какво равнище са, с цел да може да се организира избран мач и да се докара до позитивен край. Така че опциите в това отношение са много изравнени. Ние си имаме своите шансове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР