Стоянка Мутафова така и не е разбрала за кончината на

...
Стоянка Мутафова така и не е разбрала за кончината на
Коментари Харесай

Стоянка Мутафова така и не разбрала за кончината на Стефан Данаилов

Стоянка Мутафова по този начин и не е схванала за кончината на по-младия си сътрудник Стефан Данаилов, написа " Монитор ", базирайки се на околните й.  

И Ламбо, и Стояна прекараха последните си отредени дни в реанимацията на Военномедицинска академия, където лекарите полагаха всички вероятни старания за спасяването им. Уви, има обстановки, в които медицината е безсилна. Стоянка Мутафова умря от затрудненията след жлъчна интервенция и развилия се след това сепсис, изтощил организма й. 

Поклонението пред огромната актриса ще се състои на 9 декември (понеделник) от 11 до 16 ч. във фоайето на Сатиричния спектакъл, с който бе обвързвана кариерата й в продължение на 7 десетилетия. Там България ще се сбогува с една от обичаните си звезди навръх рождения ден на различен голям актьор, който изпратихме седмица по-рано – Стефан Данаилов.

„ Ние се познавахме от 40 години, само че не персоналното ми отношение е значимо. Кака беше образец за професионализъм, за емоционалност, за човек, който не е апатичен към протичащото се на улицата, за персона, ангажирана със света към себе си. 

Искам всички да я запомнят по този начин. Тя беше същинска жена и дама, с която можехме да приказваме както за деца, по този начин и за политика и литература. Важно е оттук насетне по какъв начин ще съхраним полезностите, които тя изповядваше и защитаваше “, показа Калин Сърменов – шефът на Сатиричния спектакъл, на който Мутафова напълно бе отдала гения и силата си.

„ Родена аристократка, шут – по предопределение... Една от най-големите Дами в българския спектакъл... Жена – история, освен по висотите на своя разсъдък, а и като създател, спомогнал за основаването на Сатиричния спектакъл и неговия образ... “, написаха сътрудниците й в уеб страницата на Сатирата.

Актрисата от трупата Добрина Гецова – единствената, която в миналото е дублирала Стоянка на сцената (поради заболяване на комедийната прима я е замествала в част от представленията на „ Скакалци “ от Ст. Л. Костов), показа: „ Познавахме се още когато тя беше млада актриса и участваше в спектакъла „ Свекърва “ на Ямболския спектакъл.

Винаги ще я помня на сцената. Стоянка живееше, с цел да е изправена на сцената, пестеше силите си денем, с цел да е вечер на сцената най-енергична, най-активна, най-ефектна. И съумяваше да го реализира “.

Дългогодишният ръководител на фондация „ А`Аскеер “, която през 2002 година удостои Мутафова с огромната премия за изцяло творчество – артистът Милен Миланов, призна пред „ Монитор “: “Стоянка беше персона, която можеше да бъде наградена за всичко.

Талантът й е неоспорим, само че тя беше измежду малцината, чиято просветеност надхвърляше нужната за нашата специалност. Странно е, че минаваше за комедийна актриса – тя беше извънредно бездънен сценичен човек, който посредством комедийното успяваше да изрази тъгата и високия драматизъм, който носеше “.

Миланов напомни, че не е играл с нея, само че тя го е гледала на сцената. „ Губим освен огромна актриса, само че и ерудит, който към този момент няма да гледа спектакъл. Поколения артисти няма да бъдат гледани от нея – а тя имаше критерии да преценя стойностите. Това също е загуба за изкуството “, добави той.

„ И Стояна отлетя. С Богом Столетие мое. За мен беше чест да те познавам и да работя с теб “, показа в обществената мрежа режисьорът Владо Петков, сложил с примата една от последните й функции – в спектакъла „ Столетие мое “.

Актрисата Росица Александрова, нейна партньорка в постановката, написа: „ Все си представях по какъв начин играем на стогодишнината й “. Наистина – на 95-ия си рожден ден от сцената на Сатирата огромната актриса бе споделила, че се надява и на 100-ния си рожден ден да е там, а нейната аудитория все по този начин да й се радва и приветства...

“Знаех, че ще се случи в петък и че наложително ще е Празник... Тази заран Стоянка Мутафова умря...

Родената аристократка, клоун – по предопределение...

Бог да я елементарни... Тя бе Чудовище, с цялото ми почитание и поклонение към това определение..., което малко на брой ще схванат “, разяснява във Facebook Ина Шкарова – драматург в Сатиричния спектакъл.

„ Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет! Обичам те! И там мястото ти ще е особено! “, уверен е Евгени Боянов, мениджърът й, който до последно бе с нея.

„ Каквото и да кажа, ще е малко. Благодаря, че работихме дружно в магията на театъра, че се допрях до теб и твоята душа! Обич вечно! “, е посланието на различен импресарио, движил в последните години планове с нейно присъединяване – Кирил Кирилов.

Ирен Кривошиева, която партнираше на примата в коронния й театър „ Г-жа стихийно злополучие “, разкри в националния тв ефир: „ Последния път – погледна ме, позна ме, само че не говореше. Няма да не помни какво ми е казвала: най-важното за артиста е характерът. Каквото и да учи, както и да го научи, в действителност характерът е този, които те прави артист “.

Ирен добави, че молитвите ни в този момент би трябвало да са за дъщерята на великата актриса – Мария Грубешлиева-Муки, за която ще е най-тежко. Подобно нещо споделя и Вили Марковска, снимала се с Мутафова в сериала „ Столичани допълнително “: „ Беше и остава една от най-големите ни актриси!

Космически гений! Ще я помня с думите, които ми сподели в един зимен комфортен ден, до момента в който снимахме: „ Моето дете, за актьорската специалност най-важното е характерът, запомни го! ”.

Ето и прощалните думи на Биляна Петринска: „ Ох,Стояно... Така ще те помня.... Горда Водолейко!!! Да,обречена на безкрайност...! Моята " театрална мащеха ", когато бях единствено на 20... Напускате ни един по един. Дали ще успеем да надградим себе си, специалността... Тежки задания и цели. Уроци по разпределяне на себе си, по живеене на сцената. Аплодисменти за Небесния спектакъл... Каква натрупа събра тази 2019... Да се ценим един различен приживе “.

Мариан Бачев: „ И със Стоянка Мутафова нямам фотография. Но имам преживелица. Отивам на зрелище в Сатирата и виждам Стояна, която седи в гримьорната. Аз се стопирах пред отворената врата и споделих:

- Здравейте, госпожо Мутафова! - и защото знаех, че недовижда, подадох й ръка и прибавих - Мариан Бачев съм.
- Знам те, бе. Аз по гласа те познавам. Много сте положителни при Слави, само че при теб ми харесва твоята тактичност, възприятие за комизъм и тънка подигравка - споделя с това типично „ р “, което тя произнася, с леко трептене.

И добави:
- Много е значимо да работи артиста в подробност, другояче джаста-праста всеки може...
Достолепие и аристократизъм с голяма доза самоирония – по този начин го живя тоя живот!

Няма джаста-праста! Лек път на душата й! “, приключва Бачев.

Касиел Ноа Ашер: „ Винаги съм си представяла, че Стояна ще почине на сцената!

И ще бъде щастлива от такава гибел... Толкова гневна, мощна, невероятна...колкото повече трупаше години, толкоз по-неукротима, жива и харизматична беше...Така ми е мъчително от тази гибел, само че знам, шоуто на Стояна ще пленява и небесните жители... Браво и довиждане! “.

Ева Волицер: „ Харесвах Стояна! Харесвах нейната жизнеспособност, хъс за живот, хъс на сцената, аристократизъм и борбеност! Не цепеше басма, не се навеждаше, беше кралица и на сцената, и в живота! Когато мисля за нея се усмихвам с лекост. Нека душата й бъде в Райската градина! “.

Младата актриса Мариела Топалова: „ На празник си отиват най-големите! Първото ми зрелище след довеждане докрай беше с теб на сцената. Благодаря за смеха и препоръките в гримьорната! Великан си, Стояно! Поклон до земята... “.

...На въпроса по какъв начин желае да я запомнят, в едно изявление великата актриса дава отговор с подигравка: „ А, доста ми е напън! Както желаят, по този начин да ме запомнят! “. Точно като Фреди Меркюри: „ Какво ми пука – нали тогава ще съм починал “. Самоирония, присъща на най-големите.
Стоянка Мутафова, ти постоянно ще живееш в нашите сърца дружно с положителните си другари Калоянчев, Парцалев, Невена Коканова, Константин Коцев, Кольо Анастасов... Защото създателите на наслада в никакъв случай не си отиват от тях...

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР