Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов отново са заедно

...
Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов отново са заедно
Коментари Харесай

Стояна, Калата и Нейчо Попов отново заедно

Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов още веднъж са дружно – на паметната плоча, която беше открита върху фасадата на кооперацията им в столичния квартал „ Лозенец “. За откриването на почетния знак на улица „ Люботрън “ се събраха сътрудници и другари на тримата титани и създатели на Сатиричния спектакъл. Датата 13 юли не е определена инцидентно – на нея преди 96 години е роден Нейчо Попов. Церемонията стартира с песента на Стояна „ Артистите “.

„ Тя не би желала нищо помпозно. Затова плочата е семпла и изискана. Дори при тази рецесия открих спонсори и подпомагане “, описа Евгени Боянов, управител на актрисата през последните 5 години и основател на паметната акция.

Йорданка Фандъкова е помогнала да се облагороди пространството пред постройката с градина и бордюри, да се изчистят графитите, да се посадят три туи. Плочата е дело на проектант Огнян Кръстев, каменоделец е Десислав Байчев, а инженер Терзиев е работил непрекъснато с екип за новата алея.

На Евгени Боянов не му е било елементарно да издейства слагането на плочата и с горест загатва, че огромната Невена Коканова, да вземем за пример, към момента няма знак пред своя дом. В „ Лозенец “ пристигнаха кметът на София и шефът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов, Емилия Радева, Йорданка Христова, Славчо Пеев, Богдана Карадочева, която донесе 3 червени рози и ги сложи до десетките венци и букети.

Макар че не съумя да участва, приветствен адрес изпрати министър председателят Бойко Борисов. „ Пред тази плоча всеки ще си спомни за техните функции “, бе написал той. Поздравителни адреси изпратиха още Лили Иванова, Мариус Донкин и Христо Мутафчиев.

„ Нейният лозунг беше: „ Прощавай и продължавай напред “, сподели щерка ѝ Мария Грубешлиева - Муки. Тя тъгува доста и за брачна половинка на Стоянка - Нейчо Попов, който бил за нея „ чичо Нейчо “.

Ивайло Калоянчев описа по какъв начин татко му и Мутафова били освен съседи и сътрудници, само че и не можели един без различен. Карали се, Нейчо тичал сред етажите да ги сдобрява, а най-после двамата не помнели за какво са се сдърпали.

Скоро ще има и филм с незнайни архивни материали за живота на Мутафова, а за идващата ѝ 100-годишнина - юбилейна монета и марка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР