Стоян Мавродиев не успя да се пребори с вътрешните си

...
Стоян Мавродиев не успя да се пребори с вътрешните си
Коментари Харесай

Кольо Парамов пред Фрог: Стоян Мавродиев не успя да се пребори със зависимостите от Пеевски и олигарсите

Стоян Мавродиев не съумя да се пребори с вътрешните си зависимости. След като ти си банка за развиване и би трябвало да даваш по 1, по 2, по 4 милиона за дребния и междинния бизнес, да отиваш да се занимаваш с Делян Пеевски и други олигарси. Не може да преформатираш задачата, уговорката и силата на една насърчителна и разрастваща се банка. Тя не би трябвало да отделя такива големи капитали към тези хора, а да моделира радикално друго стопанско развиване.
Това сподели пред Фрог Нюз финансовият специалист Кольо Парамов във връзка със протичащото се в Българската банка за развиване (ББР) и поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на управлението й. Ето какво още разяснява той пред екипа ни:

След вчерашното телевизионно присъединяване на господин Стоян Мавродиев вместо изясненост се появиха още повече въпроси. Вие сте работили в Българската национална банка. Осъществява ли Българска народна банка контрол над Българската банка за развиване (ББР) по метода, по който го прави за всички други бански у нас? Ако това е по този начин, по какъв начин Българска народна банка позволява разпределяне на заеми, които опонират на разпоредбите в ББР, а точно да се финансира развиването единствено на дребни и междинни сдружения?

Това е казусът. Предни ден бях написал, че ББР потегля по нанадолнището и получих ужасно доста рецензии и упреци. Вчера, откакто имаше много съществени диспути във всички медии, категорично подчертах, че цялата организационна, контролна и банкова поредност по перфектонстта на този контракт за 75 млн. лева касае „ Банков контрол “ на Българска народна банка. Ако той е задоволително съвършен и прецизен, с всичките му връзки на промеждутъчен, повсеместен и изчерпателен надзор, никога това не може да се случи, тъй като аргументажа, че една компания с 2 000 лв. оборот може да бъде адресат на 75 милиона, в която и да е страна в Европа, да не приказваме за Африка и Азия, е незадоволително постоянен, прецизен и регистриран като позволен ход.

Г-н Мавродиев изясни, че това е договорка, която е подготвяна в продължение на 6-7 месеца. Какво значи „ подготвяна “ следователно?

Мавродиве в полза на истината го познавам от дълго време, той направи всичко допустимо да промени на остарялата насърчителна банка и да направи една съвременна банка за развиване, разчитайки на държавния статус като изискване и на неговите познания и умения, откакто беше в бюджетната и икономическата комисии в Народното събрание. След това във финансовия контрола и в следствие като изпълнителен шеф на ББР. Той съумя да засилва много от капиталовия запас на Европейската капиталова банка във връзка с България и да активизира предстоящ запас от 1 милиарда и 500 млн. евро.

Но Мавродиев не съумя да се пребори с вътрешните си зависимости. Абсолютно не допустимо е откакто ти си банка за развиване и би трябвало да даваш по 1, 2, по 4 милиона за дребния и междинния бизнес, да отиваш да се занимаваш с Делян Пеевски, с други олигарси и въобще да преформатираш задачата, уговорката и силата на една насърчителна и разрастваща се банка, която не би трябвало да отделя такива големи капитали към тези хора, а да моделира радикално друго стопанско развиване.

Иначе тези хора, огромните олигарси, които предопределят ориста на България в последните години с този капитализъм, докарват обстановката имено до там – едни началник да има мощ и предпочитание да направи някаква смяна, само че в това време да го създадат изцяло подвластен и некадърен да реши тези огромни задания, които си е сложил. Това е сега зависимостта на Мавродиве.

Това е доста сериозен урок от тук нататък към всички, които считат страната за подлога и считат да предопределят в идващите тайнствени 7-8 месеца някакви неща. Никой не знае каква е огромната цел, по какъв начин се моделира в умишлен проект в главите на тези хората, които получават тези пари и по какъв начин тези пари ще отидат на едно място да заменят едни неналичия, които в един миг ще би трябвало да бъдат категоризирани като супер заем. Всъщност той, по всичките си критерии, не е подобен.

Отново ще ви попитам – по какъв начин по този начин минават тези големи заеми, отпуснати на огромни сдружения, да вземем за пример свързани с Делян Пеевски, с Румен Гайтански и други, които не влизат в критериите на малко или приблизително сдружение, нито като брой наети лица, нито като обороти, нито като активи? Всичко това не предстои ли на надзор, от страна на министъра принципал на банката Емил Караниколов, от страна на Българска народна банка? Всички ли си затварят очите?

Точно за това приказвам и аз, за функционалната връзка на „ Банков контрол “. Инспектора от „ Банков контрол “, единствено като огледа, че някакви 40 милиона се готвят за някъде си, 70 милиона се готвят за друго място, незабавно би трябвало да насрочи директна инспекция, междинна проверка и изцяло докладване до високото равнище – подуправителя, който дава отговор в Българска народна банка за надзора, от там разискване в централната банка дружно с този Стоян Мавродиве и неговите шефове. Цялата тази работа предстои на доста сериозен надзор.

Да ви попитам и за двете банки – Пощенска банка и Общинска банка, за които беше посочено, че следва да бъдат изкупени огромен брой техни неприятни заеми. Това естествена процедура ли е – в банките да се натрупват неприятни заеми, някой да ги изкупува и то теглейки заеми. Цялата тази поредност от връзки сред банки, заеми, колекторски компании не звучи ли доста зле за банковата ни система?

Това е една дегизировка. Маскировка за моделиране на способи за гарантиране на ускорени облаги. Какво значи това? Означава, че би трябвало да подпомогнеш банковата система, тъй като тези две банки имали тежки кредитополучатели, които не са били в положение да изплатят отговорностите си и в този момент ще бъдат дадени на друга банка, а тя от своя страна ще обезпечи посредством колекторска компания възобновяване на част от изгубеното или освен това. В същото време двете потърпевши от неизправни длъжници банки щели финансово да се стабилизират, тъй като тези заеми нямало да им тежат на тях. Говорим за обикновено банкиране и за взаимност в цялата тази активност. Абсурдно е да се употребява този метод на, бих споделил обикновена скица.

Защото от едната страна имате страната с толкоз доста органи, от другата страна имате една ловкост, преиначена в съвършена правда. Цялата тази замяна на хитростта с съвършената правда приказва, че по трасето има някакво подозрение. Все отново, сега ние сме в 2020 година, а не в 1950-та, когато би трябвало да образуваме едно Трудово-кооперативно земеделско стопанство, да сеем чушки и домат и други. Сега хората са задоволително грамотни да си показват замяната на едни тип труд с различен и метода при тази подмяна, кой, по какъв начин и по какъв метод печели на гърба на другия.

Чухме, че двамата министри - на стопанската система Емил Караниколо и на финансите Владислав Горанов, както и самият министър-председателя Бойко Борисов не са знаели за тази активност на ББР. Да чакаме ли, че и Българска народна банка ще каже същото, че не са знаели за тези заеми?

Няма да може Българска народна банка да кажат същото. Защото, в случай че кажат същото, обезличават активността на „ Банков контрол “ и това ще се случи за повторно. Ако Българска народна банка съобщи, че не са знаели, това обезличаване ще стане доста фрапантно. Не поради друго, а поради изискванията, че не може КТБ да бъде съзнателно фалирана преди 5 години, поради това, че „ Банков контрол “ не бил знаел. Не може държавната ББР да приема такива условия, с такива нереални контракти и те отново да не са знаели. Това към този момент избива на обикновен иронизъм, което е доста рисково.

Виждате ли някаква предумишленост в публичността на информацията за въпросния заем от ББР за тези 75 млн. лв.? Мавродиев разгласи, че единствено е подписан контракта, само че не е изработен превода. Това не следвали да е вътрешна информация за ББР, а не обществена. Не мислите ли, че на ръководещите им е пристигнало до гуша от такива зависимости и самите те са организирали този скандал?

Точно по този начин е. Това е един цялостен стрес тест за длъжностните лица в страната. На тях към този момент им е писнало и като виждат с каква безочливост се организира това събитие и се осъществя тази стратегия бързат, филтрират и осведомят обществото, с цел да си отидат нещата на мястото.

Имате ли прогноза, кой би могъл да поеме поста на господин Мавродиве, някой задоволително квалифициран да не продължи по този метод?

Това за в този момент е невероятно да се предвижда, тъй като мисленето на икономическия министър, съобразено с мисленето на финансовия министър, с доказателствената част на вицепремиера и с обвръзката на решението на премиера – всичко това съгласно мен ще си отиде на мястото с една доста сериозна, дейна и целенасочена оценка на тези лица, които би трябвало да поемат уговорката да ръководят тази институция.

Да ви попитам и за мярката, която предприе държавното управление – през ББР да бъдат финансирани комерсиалните банки у нас, с цел да отпускат заеми на затруднени поради рецесията лица и бизнеси. Мислите ли, че това е положително решение и няма ли заплаха сега то да се компрометира поради абсурда с ББР?

Не, това не може да бъде компрометирано. Правителството имаше едно само вярно решение и ние би трябвало да го уважим, тъй като то е тъкмо и целеустремено точно към търсенето на вторичния базов надзор от страна на изискванията. Вижте по какъв начин е заложена задачата – комерсиалните банки да получат заеми от държавната банка за развиване, с цел да има второстепенен надзор и посредством разрешението всичко да бъде безусловно и тъкмо обвързано както се поставя. Така че, няма никаква заплаха от корист. Напротив – нещата ще бъдат доста по-точни. В цялата тази скица би трябвало да се висше единствено едно събитие – бързо намиране на глава на тази банка. Трябва бързо приемане на тази глава от Централната банка, бързо намиране на хора, които ще бъдат сложени в борда, които да са задоволително виновни, целенасочени, съвършени и грамотни, които да обвържат с една тотална подготвеност и целенасочена активност системата, в която страната да бъде подложен на равнище.

Интервю на Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР