Стотици варненци се включиха в отворената среща против изграждането на

...
Стотици варненци се включиха в отворената среща против изграждането на
Коментари Харесай

На кръгла маса, организирана от БСП във Варна: Борислав Гуцанов: Черноморието казва “не” на вятърни перки в морето

Стотици варненци се включиха в отворената среща срещу построяването на вятърни електроцентрали в Черно море през днешния ден. Тя беше проведена от народния представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, а интензивно присъединяване в нея взеха представители на рибарския и туристическия отрасъл, както и доста варненци, пристигнали с цел да се разгласят срещу слагането на перки в Черно море.
“Време е да се постави завършек на тези безобразия. Тези перки ще ударят, както туристическия бранш, по този начин и рибарския. Отделно всеки вложител ще търси метод да постави тези уреди допустимо най-близо до брега, с цел да бъдат по-евтини ”, безапелационен беше депутатът от Българска социалистическа партия. Според него това е следващият лобистки закон, вкаран в Народното събрание от “сглобката ”.
Борислав Гуцанов уточни още, че туризмът ще изчезне като бранш в стопанската система.
“Представете си в к.к. “Албена ” да има перки против плажуващите? Ами те в никакъв случай повече няма да повторят отмора в България! Няма и изясненост, на какво разстояние ще бъдат от брега тези перки. И отново споделям – резултатът за енергетиката ще бъде най-малък, даже подозрителен! Над 250 000 души се хранят от туризма, а с тези ветропаркове няма да има и 1000 индивида, които да са заети на работа. Откъдето и да се огледа, това е цялостен парадокс! Подобно нещо няма във Франция, няма го и в Италия, или в Гърция! Няма сходни паркове, няма и да има!
Да, в Северните морета може, само че там туризъм няма! ”, сподели още националният представител от Българска социалистическа партия. Той добави, че тази борба не би трябвало да се води единствено в Народното събрание, а и по места, тъй като това е битка за спасяването на Черноморието.
Негативно мнение по законопроекта показаха и от рибарския и туристическия отрасъл. 
“Изграждането на такива паркове в морето, неизбежно ще докара до отрицателно въздействие върху туризма. Самата панорама ще отблъсне туристите и те няма да повторят отмора по нашето Черноморие. Отделно, няма метод тези ветрогенератори да не окажат въздействие и то още веднъж в отрицателен проект, на природата. Като цяло – Съюзът на хотелиерите в “Златни пясъци ” не поддържа слагането на такива ветрогенератори в Черно море ”, каза  Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в “Златни пясъци ”. 
Мнението му бе подкрепено и от Емил Милев, ръководител на съдружие “Черноморски изгрев ”.
“На 6-и февруари в София ще се организира кръгла маса, на която ще обсъждаме тематиката и след нея ще решим, какви ограничения да предприемем ”, сподели от своя страна Милев. 
Събралите се започнаха събирането на подписи против създаване на перки и са подготвени за блокиране на пътища във Варна, на пристанището и фарватера на корабите.
Освен директно засегнатие страни във Фестивален и конгресен център пристигнаха и доста еко деятели и жители, които показаха терзанието си от вероятността в Черно море да бъдат построени сходни уреди. Според тях те биха имали гибелен резултат по отношение на екологичната система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР