Стотици украинци се събраха на летището в Киев снощи, за

...
Стотици украинци се събраха на летището в Киев снощи, за
Коментари Харесай

Стотици посрещнаха освободени пленници на летището в Киев

Стотици украинци се събраха на летището в Киев нощес, с цел да посрещнат десетките военни и цивилни, освободени от плен по време на размяната на пленници сред украинските управляващи и проруските сепаратисти, съобщи Франс прес. Развяващи украински флагове и носещи букети с цветя, хората посрещнаха, скандирайки " Слава за Украйна! Слава за героите! ", освободените мъже и дами при тяхното слизане от военнотранспортен аероплан, който ги докара в Киев.

" Скъпи другари за вас през днешния ден е един доста значим ден ", съобщи посланичката на Франция в Украйна Изабел Дюмон, която придружаваше украинския президент Петро Порошенко в сепаратисткия украински Изток за среща с освободените мъже и дами. " Ще продължим да работим, с цел да могат всички пандизчии да се върнат вкъщи ", добави тя.

Последва прочувствена среща на освободените с техните близки.

Размяната на пандизчии касаеше над 300 души. Тя бе плод на сложни договаряния, в които бе забъркан и съветският президент Владимир Путин от няколко седмици. Властите в Киев освободиха 233 души, от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики бяха освободени 73 пандизчии. Това бе първата замяна на пленници сред враждуващите страни от 15 месеца насам. Тя се състоя на фронтовата линия покрай Горловка на към 40 километра североизточно от Донецк и продължи няколко часа.

При вчерашната замяна Киев не освободи съветски жители. Това е по този начин, защото Киев счита да го прави единствено против освобождение на украинци, наказани в Русия, съобщи през днешния ден Петро Порошенко.

" Ще се поставят повече старания, с цел да измъкнем жителите си от съветските затвори, от окупирания Крим, по тази причина не върнахме през днешния ден нито един гражданин на Русия. Над 15-те съветски жители, държани в нашите затвори ", би трябвало да бъдат разменени против украинци, сподели Порошенко, изброявайки ред имена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР