Стотици украински бойци бяха евакуирани от металургичния комбинат в Мариупол

...
Стотици украински бойци бяха евакуирани от металургичния комбинат в Мариупол
Коментари Харесай

Сериозно поражение за Киев във войната

Стотици украински бойци бяха евакуирани от металургичния комбинат в Мариупол след 82-дневен взлом, написа " Гардиън " за новината, че от територията на стомандобивното дружество в украинския пристанищен град са били евакуирани над 260 украински бойци, множеството от тях ранени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че евакуацията евентуално ще ознаменува края на най-дългата и кръвопролитна борба от войната в Украйна, както и съществено проваляне за Киев. Мариупол сега е в отломки след съветска блокада, която съгласно Украйна е коствала живота на десетки хиляди хора в града, показва вестникът. " Гардиън " добавя, че за украинците комбинатът " Азовстал " се е трансформирал в знак на съпротивата.

" Дейли телеграф " разяснява новината, че украинските войски са достигнали границата с Русия в Харковска област. Изданието отбелязва, че съгласно военни специалисти това ще разреши на украинските сили да застрашат снабдителните линии на съветската войска. Вестникът добавя, че новината за достигането на границата от силите на Киев е била обявена в миг, когато съгласно западни разследващи служби украинците са отблъснали съветските войски на сред 15 и 30 км от Харков, втория по величина град в Украйна, в северна, източна и южна посока.

Според самостоятелни специалисти, представени от " Дейли телеграф " това ще разреши на Киев да поразява логистиката на съветската войска както на територията на Украйна, по този начин към този момент и отвън нея. По-конкретно, съгласно отчет на военните анализатори от полската консултантска компания " Рохан Консултинг ", в този момент Белгород, значим за снабдяването на съветската войска в Украйна граничен град, ще влезе в обсега на украинската артилерия, само че Украйна ще може да държи на прицел и други съветски направления за доставяне. Твърди се, че триумфите на украинците при Харков също по този начин ще принудят Кремъл за следващ път да трансформира проектите си за нашествието, разяснява " Дейли телеграф ". Според регионалния шеф на Харков Олег Синегубов обаче, Москва приготвя нова огромна атака в Харковска област, с цел да подсигури снабдителните линии на войските си в Източен Донбас, по-специално в региона на град Изюм. Изданието цитира и американския Институт за военни проучвания, по чиято оценка съветското командване се е отказало от обкръжаването на украинските сили сред Донецк и Изюм, който се намира в Харковска област, и в този момент главната им цел е да завладяват до дъно Луганска област.

Швеция ще кандидатства за присъединение към НАТО, предприемайки исторически завой в досегашната си политика, а Путин даде обещание " отговор ", написа " Индипендънт ". Изданието отбелязва, че с решението си Стокхолм поставя завършек на над 200-годишен неутралитет, датиращ още от времето на Наполеоновите войни. Вестникът написа, че интернационалните реакции на новината не са закъснели, като Франция и Дания незабавно са подкрепили решението на Швеция. Кремъл неведнъж е предупреждавал, че сходен ход ще дестабилизира сигурността в Европа, показва изданието.

Сенатът на Съединени американски щати одобри на първо четене помощта за Украйна в размер на 40 милиарда $, оповестява " Вашингтон пост ". Изданието отбелязва, че с това разискванията по въпроса са завършили и в този момент се чака окончателното гласоподаване на законопроекта за поддръжката, което се чака да се състои още тази седмица. Както Чък Шумър, водачът на демократите в Сената, които имат болшинство в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати, по този начин и този на сенатските републиканци Мич Макконъл подчертаха значимостта на даването на помощта предвид на изказванията на американския министър на защитата Лойд Остин и на държавния секретар Антъни Блинкън. Те предизвестиха, че оставащите на Украйна средства от тези, които до момента Вашингтон ѝ е дал, ще свършат още в четвъртък.

Европейските външни министри не съумяха да убедят Унгария да се причисли към възбраната за вноса на съветски нефт, написа в. " Уолстрийт джърнъл ". Вестникът разяснява, че унгарският външен министър е споделил, че сходно ембарго би коствало милиарди на страната му, а Будапеща е засилила съпротивата си по въпроса.

" Уолстрийт джърнъл " добавя, че продължаващият отвод на Унгария да се съгласи с налагането на мярката против съветския петрол покачва залога в договарянията сред Будапеща и останалите страни от Европейски Съюз, които се пробват да завоюват поддръжката ѝ, с цел да може ембаргото да стане факт. Унгария зависи от съветския нефт в много по-голяма степен, в сравнение с множеството страни членки на Евросъюза, показва " Уолстрийт джърнъл ". Путин даде сигнал, че приема участието на Швеция и Финландия в НАТО, написа в. " Файненшъл таймс ". Изданието отбелязва, че Русия е предизвестила, че ще има реакция от нейна страна, в случай че алиансът разположи военна инфраструктура в новите страни, само че в същото време възраженията на Турция остават спънка пред присъединението им към Северноатлантическия пакт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР