Стотици украински бежанци у нас обикалят институциите и се редят

...
Стотици украински бежанци у нас обикалят институциите и се редят
Коментари Харесай

Украински бежанци напразно се редят на опашки за временна закрила

Стотици украински бежанци у нас обикалят институциите и се редят на вятъра на опашки, с цел да получат краткотрайна протекция. Правото им на такава остава блокирано поради нефункциониращата система, която към момента не може да проработи. От Държавната организация за бежанците не дадоха отговор на " Сега " по кое време най-сетне казусът ще бъде решен.

Настъпи хаос пред Областния спешен център в Бургас тази заран, където десетки украински граждани отидоха да подадат документи за краткотрайна протекция или филантропичен статут. „ Нужно ни е оформяне на документите. Абсолютно неорганизирано е. Никой в действителност не ни споделя нищо. Разбрахме, че нас не са ни очаквали. Сега лишава доста време, по какъв начин да кажа, да се сътвори организация и да ни издадат документи. Искаме да получим статут за краткотрайна протекция. Казаха, че през днешния ден не могат да ни записват, тъй като нямат чиновници “, раказа емигрант от Украйна.

От ДАБ обясниха пред " Сега ", че всяка сряда и четвъртък чиновници на организацията пътуват до морския град, с цел да обработят регистрациите. Това се случва единствено два дни в седмицата, защото не доближават щатни бройки. Освен това на процедура няма по какъв начин да обработят заявките за краткотрайна протекция, защото софтуерът за това към момента не е имплементиран и не е ясно по кое време ще се случи това. Причината за забавянето била, че системата сплотява в себе си огромни масиви данни, в това число от Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

По информация на ДАБ няма проблем със софтуера за интернационална протекция, каквато обаче по-малко украински жители желаят. От началото на войната до момента са подадени от бежанци 633 молби за интернационална протекция, прецизираха от организацията. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР