Стотици световни лидери, влиятелни политици, милиардери, известни личности, религиозни лидери

...
Стотици световни лидери, влиятелни политици, милиардери, известни личности, религиозни лидери
Коментари Харесай

Скандалът Пандора тресе света! Списъкът от имена на светов...

Стотици международни водачи, авторитетни политици, милиардери, известни персони, религиозни водачи и наркотрафиканти са укривали вложенията си в първокласни жилища, парцели на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, демонстрира следствие, учредено на съвсем 12 милиона документа, оповестява Асошиейтед прес.

Множество държавни ръководители, включително чешкият министър председател, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали активи в офшорни компании, с цел да избегнат заплащането на налози, демонстрира оповестеното в неделя следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), представено и от Франс прес.

Други известни политици, които са разпознати като притежатели на секрети сметки, са някогашният министър председател на Англия Тони Блеър, кенийският президент Ухуру Кениата, както и някогашни доближени на пакистанския министър председател Имран Хан и на съветския президент Владимир Путин.

Разследването, наречено " Пандора пейпърс " ( " Документите Пандора " ), в което са взели участие към 600 публицисти, се базира на към 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са същинските притежатели на над 29 000 офшорни компании.

Сред изданията, които вземат участие в следствието, са " Зюддойче цайтунг ", " Вашингтон пост ", " Гардиън ", " Индиън експрес " и " Монд ", оповестява ДПА.

Според документите йорданският крал Абдула Втори е учредил най-малко трийсетина офшорни компании в страни или територии, представляващи " данъчен парадайс ". Чрез тези компании той е купил 14 първокласни парцела в Съединени американски щати и Англия за над 106 милиона $, написа Франс прес.

Адвокатите на Абдула във Англия, представени от Асошиейтед прес, са декларирали, че кралят не е задължен да заплаща налози съгласно законите на страната си и затова не е злоупотребил с обществени средства, а нуждата да има парцели посредством офшорни компании е зародила от съображения за сигурност и поверителност.

" Вашингтон пост ", който е част от проверяващия консорциум, оповестява, представен от Ройтерс, че рускинята Светлана Кривоногих е станала притежател на апартамент в Монако посредством офшорна компания, записана на карибския остров Тортола през април 2003 година, единствено седмици откакто родила момиченце. По това време тя е имала загадка дългогодишна връзка с съветския президент Владимир Путин, написа вестникът, като цитира съветското проверяващо издание " Проект ".

Чешкият министър председател Андрей Бабиш е вложил 22 милиона $ във фиктивни компании, посредством които е финансирал покупката на просторен парцел, прочут като замъка Биго, в Мужен, Южна Франция, заяви Франс прес.

" Очаквах да изкарат нещо тъкмо преди изборите, с цел да ми навредят и да повлияят на изборите в Чехия ", написа Бабиш в Туитър, представен от Асошиейтед прес. Парламентарните избори в страната ще бъдат създадени в петък и в събота. " Никога не съм правил нищо нелегално или погрешно ", добавя Бабиш. " Парите напуснаха чешка банка, бяха обложени с налози, това бяха мои пари, и се върнаха в чешка банка ", съобщи още министър председателят на Чехия, представен от Ройтерс.

Еквадорският президент Гилермо Ласо и вложил средства в два тръста, чието седалище се намира в американския щат Южна Дакота.

Журналистическият консорциум е открил връзки сред офшорни активи и 336 висши политици и държавни чиновници, в това число държавни ръководители, министри, посланици и други, основали близо 1000 компании, над две трети от които са регистрирани на Вирджинските острови.

Тони Блеър е придобил викторианска постройка на стойност 8,8 млн. $, като е закупил офшорна компания, записана на Британските Вирджински острови. В момента в постройката се обитава юридическата адвокатска фирма на брачната половинка му Чери Блеър. Според следствието по този начин той е икономисал от налози равностойността на над 400 хиляди $. Блеър е купил офшорната компания от министъра на индустрията и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид аз Заяни.

Семейство Блеър и Аз Заяни са декларирали, че изначало не са знаели коя е другата страна в договорката. Чери Блеър е споделила, че брачният партньор й не е бил забъркан в покупката, която е имала за цел да върне " компанията и постройката назад под данъчния и регулаторния режим на Обединеното кралство ". Тя е допълнила, че не е имала предпочитание да има компания на Британските Вирджински острови, само че продавачът е желал да продаде компанията, а не постройката.

В отчета са упоменати още турският строителен магнат Ерман Ълъджак и някогашният изпълнителен шеф на софтуерната компания " Рейнълдс енд Рейнълдс " Робърт Брокман.

Разследването е открило, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев и фамилията му са били забъркани скрито в покупко-продажби с недвижима благосъстоятелност във Англия на стойност над 400 млн. паунда, заяви Ройтерс, като се базира на Би Би Си. Според изтеклите документи фамилията е купило 17 парцела, измежду които офисна постройка с цена от 33 млн. паунда за 11-годишния наследник на президента. Разследването е открило, че друга офисна постройка, притежавана от фамилията, е била продадена на английската корона за 66 млн. паунда през 2018 година Кралското интендантство е декларирало, че при договорката е направило изискваните от закона инспекции, само че още веднъж преглежда случая. Семейството на Алиев е отказало коментар пред Би Би Си.

Украинското издание " Следствие.Инфо ", представено от ТАСС, се базира на документите от следствието и твърди, че двама близки сътрудници на украинския президент Володимир Зеленски са придобили недвижими парцели в елитни квартали на Лондон. Единият от тях, първият асистент на Зеленски Сергий Шефир, посредством офшорна компания станал притежател на две жилища в английската столица на стойност над 5 млн. $. Другият, Андрий Яковлев, разказан като сценарист, режисьор и някогашен бизнес-партньор на Зеленски, бил придобил жилище на 10 минути пешком от английския парламент на стойност 2 млн. $.

Сред известните персони, посочени в следствието, са колумбийската певица Шакира, немската манекенка Клаудия Шифър и индийската легенда на крикета Сачин Тендулкар , оповестява Франс прес.

Международният консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) е основан пред 1997 година от Американския център за политическа честност, само че през 2017 година става самостоятелна организация. Мрежата му включва 280 проверяващи публицисти в над 100 страни и територии, а също към 100 медийни сътрудници.

Консорциумът стана необятно прочут при започване на 2016 година, когато разгласява така наречен " Панамски документи " ( " Панама пейпърс " ) - скандално следствие, опиращо се на към 11,5 милиона изтекли документа от панамската адвокатска адвокатска фирма " Мосак Фонсека ", оказвала правна помощ за регистрация на офшорни компании.

Според Асошиейтед прес " Документите Пандора " са даже по-обширни от панамските и са резултат от 3 терабайта данни, изтекли от 14 разнообразни снабдители на финансови услуги от 38 страни по света. Най-ранните документи са от 70-те години на двайсети век, само че множеството засягат интервала 1996 - 2020 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР