Стотици световни лидери, влиятелни политици,милиардери, известни личности, религиозни лидери и

...
Стотици световни лидери, влиятелни политици,милиардери, известни личности, религиозни лидери и
Коментари Харесай

Още скандални разкрития около разследването „Документите Пандора“, което разтърси света

Стотици международни водачи, авторитетни политици, милиардери , известни персони, религиозни водачи и наркотрафиканти са у кривали вложенията си в първокласни жилища , парцели на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, демонстрира следствие , учредено на съвсем 12 милиона документа, оповестява Асошиейтед прес.

Множество държавни ръководители, включително чешкият министър председател, кралят на Йордания и президентите на Кения и Еквадор, са укривали активи в офшорни компании, с цел да избегнат заплащането на налози, демонстрира оповестеното в неделя следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), представено и от Франс прес.

Други известни политици, които са разпознати като притежатели на секрети сметки, са някогашният министър председател на Англия Тони Блеър, кенийският президент Ухуру Кениата, както и някогашни доближени на пакистанския министър председател Имран Хан и на съветския президент Владимир Путин.

Разследването, наречено " Пандора пейпърс " ( " Документите Пандора " ), в което са взели участие към 600 публицисти, се базира на към 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги и разкрива кои са същинските притежатели на над 29 000 офшорни компании.

Сред изданията, които вземат участие в следствието, са " Зюддойче цайтунг ", " Вашингтон пост ", " Гардиън ", " Индиън експрес " и " Монд ", оповестява ДПА.

Според документите йорданският крал Абдула Втори е учредил най-малко трийсетина офшорни компании в страни или територии, представляващи " данъчен парадайс ". Чрез тези компании той е купил 14 първокласни парцела в Съединени американски щати и Англия за над 106 милиона $, написа Франс прес.

Адвокатите на Абдула във Англия, представени от Асошиейтед прес, са декларирали, че кралят не е задължен да заплаща налози съгласно законите на страната си и затова не е злоупотребил с обществени средства, а нуждата да има парцели посредством офшорни компании е зародила от съображения за сигурност и поверителност.

" Вашингтон пост ", който е част от проверяващия консорциум, оповестява, представен от Ройтерс, че рускинята Светлана Кривоногих е станала притежател на апартамент в Монако посредством офшорна компания, записана на карибския остров Тортола през април 2003 година, единствено седмици откакто родила момиченце. По това време тя е имала загадка дългогодишна връзка с съветския президент Владимир Путин, написа вестникът, като цитира съветското проверяващо издание " Проект ".

Чешкият министър председател Андрей Бабиш е вложил 22 милиона $ във фиктивни компании, посредством които е финансирал покупката на просторен парцел, прочут като замъка Биго, в Мужен, Южна Франция, заяви Франс прес.

" Очаквах да изкарат нещо тъкмо преди изборите, с цел да ми навредят и да повлияят на изборите в Чехия ", написа Бабиш в Туитър, представен от Асошиейтед прес. Парламентарните избори в страната ще бъдат създадени в петък и в събота. " Никога не съм правил нищо нелегално или погрешно ", добавя Бабиш. " Парите напуснаха чешка банка, бяха обложени с налози, това бяха мои пари, и се върнаха в чешка банка ", съобщи още министър председателят на Чехия, представен от Ройтерс.

Еквадорският президент Гилермо Ласо и вложил средства в два тръста, чието седалище се намира в американския щат Южна Дакота.

Журналистическият консорциум е открил връзки сред офшорни активи и 336 висши политици и държавни чиновници, в това число държавни ръководители, министри, посланици и други, основали близо 1000 компании, над две трети от които са регистрирани на Вирджинските острови.

Тони Блеър е придобил викторианска постройка на стойност 8,8 млн. $, като е закупил офшорна компания, записана на Британските Вирджински острови. В момента в постройката се обитава юридическата адвокатска фирма на брачната половинка му Чери Блеър. Според следствието по този начин той е икономисал от налози равностойността на над 400 хиляди $. Блеър е купил офшорната компания от министъра на индустрията и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид аз Заяни.

Семейство Блеър и Аз Заяни са декларирали, че изначало не са знаели коя е другата страна в договорката. Чери Блеър е споделила, че брачният партньор й не е бил забъркан в покупката, която е имала за цел да върне " компанията и постройката назад под данъчния и регулаторния режим на Обединеното кралство ". Тя е допълнила, че не е имала предпочитание да има компания на Британските Вирджински острови, само че продавачът е желал да продаде компанията, а не постройката.

В отчета са упоменати още турският строителен магнат Ерман Ълъджак и някогашният изпълнителен шеф на софтуерната компания " Рейнълдс енд Рейнълдс " Робърт Брокман.

Разследването е открило, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев и фамилията му са били забъркани скрито в покупко-продажби с недвижима благосъстоятелност във Англия на стойност над 400 млн. паунда, заяви Ройтерс, като се базира на Би Би Си. Според изтеклите документи фамилията е купило 17 парцела, измежду които офисна постройка с цена от 33 млн. паунда за 11-годишния наследник на президента. Разследването е открило, че друга офисна постройка, притежавана от фамилията, е била продадена на английската корона за 66 млн. паунда през 2018 година Кралското интендантство е декларирало, че при договорката е направило изискваните от закона инспекции, само че още веднъж преглежда случая. Семейството на Алиев е отказало коментар пред Би Би Си.

Украинското издание " Следствие.Инфо ", представено от ТАСС, се базира на документите от следствието и твърди, че двама близки сътрудници на украинския президент Володимир Зеленски са придобили недвижими парцели в елитни квартали на Лондон. Единият от тях, първият асистент на Зеленски Сергий Шефир, посредством офшорна компания станал притежател на две жилища в английската столица на стойност над 5 млн. $. Другият, Андрий Яковлев, разказан като сценарист, режисьор и някогашен бизнес-партньор на Зеленски, бил придобил жилище на 10 минути пешком от английския парламент на стойност 2 млн. $.

Сред известните персони, посочени в следствието, са колумбийската певица Шакира , немската манекенка Клаудия Шифър и индийската легенда на крикета Сачин Тендулкар, оповестява Франс прес.

Международният консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) е основан пред 1997 година от Американския център за политическа честност, само че през 2017 година става самостоятелна организация. Мрежата му включва 280 проверяващи публицисти в над 100 страни и територии, а също към 100 медийни сътрудници.

Консорциумът стана необятно прочут при започване на 2016 година, когато разгласява така наречен " Панамски документи " ( " Панама пейпърс " ) - скандално следствие, опиращо се на към 11,5 милиона изтекли документа от панамската адвокатска адвокатска фирма " Мосак Фонсека ", оказвала правна помощ за регистрация на офшорни компании.

Според Асошиейтед прес " Документите Пандора " са даже по-обширни от панамските и са резултат от 3 терабайта данни, изтекли от 14 разнообразни снабдители на финансови услуги от 38 страни по света. Най-ранните документи са от 70-те години на двайсети век, само че множеството засягат интервала 1996 - 2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР