Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести

...
Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести
Коментари Харесай

Служители на НСИ започват серия протести в цялата страна

Стотици служащи и чиновници от Национален статистически институт стартират серия от митинги в цялата страна като стадий от прекосяването към ефикасни протестни дейности, като първият плануван митинг е на 11.10.2023 година /сряда/ от 8,00 ч. до 8,30 ч. пред постройките на Национален статистически институт.

Още през месец юли имаше протестни акции в националната статистика, припомнят от Синдиката на административните чиновници към КТ „ Подкрепа “.

„ С Бюджет 2023 не бе обезпечен и 1 лев за увеличени на работните заплати, а през м. септември министър-председателя прикани работещите в статистиката за „ малко самообладание “.
Работните заплати в Национален статистически институт (ЦУ и ТСБ) от 2015 година до 2020 година са увеличавани на база годишна оценка с допустимо най-ниския % (3-4%) . През 2020 година с Постановление на Министерски съвет по отношение на Ковид рецесията са увеличени заплатите с до 30% единствено на чиновници от ТСБ, чиито отговорности включват обслужване на терен – осъществяване на проучвания в семействата по метода „ лице в лице “. През месец декември 2022 година с Постановление на Министерски съвет са увеличени заплатите на всички чиновници с 11%, само че все пак нарастване възнагражденията изостават сензитивно.
Нивото на възнаграждение в системата е унизително, като за първо тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции Национален статистически институт е на 114-то място по мярка на междинната работна заплата, а териториалните поделенията на Национален статистически институт са на 118 –то място “, декларират синдикатите.

Средната работна заплата в Национален статистически институт е под 1300 лв. , а постоянно статистиците по териториални поделения получават под 1000 лв. заплати, съгласно синдиката.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР