Стотици протестираха срещу насилието и убийствата на жени в центъра

...
Стотици протестираха срещу насилието и убийствата на жени в центъра
Коментари Харесай

В Прищина протестират срещу насилието срещу жени след убийство на 30-годишна

Стотици стачкуваха против насилието и убийствата на дами в центъра на Прищина във вторник следобяд съвсем седмица след убийството на тридесетгодишна жена в косовската столица, заяви албанската редакция на Радио Свободна Европа.

30-годишната Лиридона Адемай–Мурсели беше убита на 29 ноември в Прищина. Случаят потресе Косово, защото брачният партньор на Лиридона, Наим Мурсели, беше задържан като обвинен за образуване на убийството ѝ. Прокуратурата допуска, че брачният партньор ѝ е обезпечил оръжието и е заречен на килъра 30 хиляди евро.

Жената беше заровена в селото на брачна половинка си преди той да бъде задържан, а информацията, че той е хипотетичният гарант на убийството ѝ, докара до повторното заравяне на Лиридона в нейното родно село. 

Първоначално беше обявено, че Лиридона е била убита по време на обир, до момента в който е била дружно с двете с деца и мъжа си в автомобила им, като мъжът и децата са съумели да избягат от маскираните нападатели, пишат косовски медии.

Освен Наим Мурсели, обвинени за убийството на Лиридона са и още двама души. В следствието се твърди, че един от тях е част от Косовските сили за сигурност. На тримата обвинени съдът дефинира мярка задържане за един месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Събрали сме се, тъй като девойките и дамите в Косово са в заплаха. Събрали сме се, с цел да покажем още един път, че това военно състояние, което претърпяваме като девойки и дами, би трябвало да завърши един път и вечно. Това може да се случи единствено в случай че всички се обединим във войната, която ние, дамите, водим всеки ден. Вкъщи, на работа, на улицата, в учебно заведение и в страната “, сподели Лиридона Сиярина от Колектива за феминистична мисъл и деяние, който провежда митинга.

„ Няма мир без сигурност за дамите “, „ Правосъдие за Лиридона “, „ Правосъдие за убитите дами “, „ Мъжете убиват дами, страната мълчи “, „ Долу патриархалните съдилища “, „ Не е умопобъркан, патриархат е “, бяха единствено част от множеството транспаранти, които протестиращите носеха.

Лиридона е четвъртата убита жена в Косово вследствие на фамилно принуждение единствено за тази година. Данни на косовската полиция демонстрират, че от януари до октомври 2023 година са регистрирани 2186 случая на домашно принуждение, от които 1700 са били дами.

Според данни на косовската полиция и мрежата на дамите в Косово от 2010 до ноември 2023 година в страната са убити общо 55 дами при домашно принуждение, отбелязва Радио Свободна Европа. В множеството случаи причинители на убийствата са съпрузите им, а за останалите убийства са виновни бащите и синовете на дамите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР