Стотици милиони хора започнаха 15-дневното честване на Лунната нова година,

...
Стотици милиони хора започнаха 15-дневното честване на Лунната нова година,
Коментари Харесай

Стотици милиони отбелязват Лунната нова година

Стотици милиони хора започнаха 15-дневното честване на Лунната нова година, отбелязвано с голям брой червени хартиени ленти, китайски фенери и флагове, украсяващи домовете и предприятията.


Лунната нова година е един от най-популярните празници в Китай, макар че се празнува в целия азиатски континент и в обособени етнически общности по света. Празникът отбелязва настъпването на пролетта и началото на новата година по лунния календар в празник, който води началото си от китайската земеделска традиция.


Всяка година празникът, прочут още като Пролетен фестивал, стартира на второто новолуние след зимното слънцестоене. През 2024 година той се падна в събота, 10 февруари, Годината на дракона. (В китайския зодиак има 12 разнообразни животни - плъх, вол, тигър, заек, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче, змей и прасе - всяко от които ще бележи личността и ориста на родените през тази година).

Драконите имат особено значение в Китай. Те са единственото животно от зодиака, което е митично, и това творение значително символизира шанс, мощ, упоритост и сексапил.

Ето по какъв начин честват общностите по света.

Китай

Във втората по население страна в света локалните поданици на Китай, дружно с туристите, се събраха, с цел да отбележат празника, като изстреляха хиляди петарди и фойерверки, заяви " Таймс ".


Древната легенда споделя, че тази традиция защищава от зли духове, по-специално от митичното страшилище Ниан, което напускало дома си на дъното на морето, с цел да пирува с хората и добитъка в селата при започване на новата година. Това се случвало, до момента в който един възрастен мъж не схванал, че може да изплаши Ниан, като възпламени бамбук (а през днешния ден фойерверки), свещи или други ярки светлини и като залепи червени декорации по вратите.

Оттогава традицията се е запазила, като е предиздвикала хората да палят червени свещи в храмовете и да провеждат неповторими цветни феерии от фойерверки в навечерието на китайската нова година. Някои от празненствата бяха по-малки поради забрани за фойерверки в стотици градски общности в Китай, като законодателите показаха като причина за възбраната замърсяването и сигурността.

Как Съединени американски щати означават Лунната нова година

На един континент разстояние азиатските общности в Съединени американски щати също означават радостното събитие.

Празненствата са изключително честити в Калифорния, щата с максимален брой китайски имигранти, макар че в Ню Йорк също има огромно население, пристигнало от Азиатския континент.

В Златния щат празникът се отбелязва с фестивали с лъвски танци и изложения на цветя в Сан Марино, както и с дълго чакания лунно-новогодишен церемониал " Златен змей " в Лос Анджелис. Очаква се на 17 февруари повече от 100 000 фенове да участват на гореспоменатия церемониал, който се организира от 124 години насам.

Други общности, като тази на Монтерей Парк, се лекуват от тъгата на нещастието, защото означават годишнината от стрелбата, при която починаха 11 души, а други девет бяха ранени в локално студио за бални танци по време на празненствата по случай Лунната нова година.

Индонезия

В Индонезия фамилиите обичайно отиват в локалния храм, с цел да отбележат началото на лунната нова година. Някои храмове съществуват от епохи, като да вземем за пример храмът Ин Де Юан в столицата Джакарта, който е издигнат през 1650 година Религиозните центрове нормално са украсени с червени фенери и огромни червени свещи.

В град Семаранг се организират и други занимателни културни събития като лъвски танци, музика и креативен осъществявания. Други фестивали са комбинация от китайска и яванска просвета, като да вземем за пример фестивалът Grebeg Sudiro в Соло, ситуиран в провинция Централна Ява. По време на празненствата в Гребег се излагат огромни конусовидни изложения от плодове, зеленчуци или сладкиши, за които феновете се " борят ". Обичаят произлиза от яванско обучение, което акцентира, че хората би трябвало да заслужат това, което ядат.

Обединеното кралство

Китайската асоциация на лондонския китайски квартал провежда церемониал в чест на празника, който ще се организира на 11 февруари. Празненството ще премине през Китайския квартал, като за начало ще бъдат показани обичайни танцьори на площад Трафалгар. Зрителите ще могат да се насладят и на вкусна храна, опера и осъществявания на бойни изкуства.

" С настъпването на Годината на дракона желая да благодаря на лондонските общности от Източна и Югоизточна Азия за всичко, с което те способстват за нашия град ", написа кметът на Лондон Садик Хан в обява в X. " Пожелавам на всички вас, които честват в нашата столица и по света, доста щастлива лунна нова година ", съобщи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР