Стотици любители на нумизматиката от всички възрасти от ранни зори

...
Стотици любители на нумизматиката от всички възрасти от ранни зори
Коментари Харесай

Опашка пред БНБ за възпоменателната евро десетолевка

Стотици фенове на нумизматиката от всички възрасти от ранни зори са се наредили пред Българска народна банка в очакване да се снабдят с скъпата монета от 10 лв., пусната в чест на Българското европредседателство.

Банката отвори своите каси в 8.30 ч. В нея се пускат дребни групи от хора от по десетина души, с цел да не се основава стълпотворение в големия банков салон. Останалите са принудени да стоят под дъжда, чакайки смирено своя ред, съобщава. 45 минути след отварянето на касите, първите щастливци, сдобили се с монетата, излязоха и бяха бурно приветствани от присъстващите. Те обясниха, че повода за забавянето е била техническа, само че към този момент е отстранена.

Българската национална банка от през днешния ден пуска в послание 2 монети, отдадени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата – обменна. Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лв.. Тя е направена от чисто сребро, с отчасти позлатяване. Тиражът й е стеснен – едвам 3000 броя. Именно по тази причина всеки ще може да си закупи единствено по една.

Монетата към този момент се продава на касите на Българската национална банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лв..

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат употребявани като дарове за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР