Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите,

...
Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите,
Коментари Харесай

Опашки пред ДАНС заради обучението срещу пране на пари

Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите, защото през днешния ден изтича срокът, в който компании, неправителствени организации и кметове би трябвало да рапортуват публично на службите по какъв начин ще образоват личния състав си против пране на пари.
За тези, които не го създадат, глобите са от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и от 2000 до 20 000 лв. за компании. Най-сериозни са санкциите за банки и застрахователи - до 50 хиляди лв..

Заради огромното скупчване на хора в последния миг от ДАНС удължиха работното си време и оповестиха, че е позволено изпращане на документите до мейла на финансовото разузнаване.

За да схващат службите в точния момент къде има риск от пране на пари, законът беше признат, тъй че над 100 000 души - юристи, счетоводители, търговци, инспектори, банкери и застрахователи, да рапортуват пред ДАНС, че ще са нащрек да не ги въвличат в схеми. Същевременно те се задължават да образоват чиновниците си на това.

" Аз съм юрист, сама съм в адвокатската фирма. Нямам чиновници и все пак съм задължена по закон да депозирам проект по какъв начин аз да се самообучавам. Губим си времето с безсмислени неща. От три дни се занимавам с персоналния ми проект и с проектите на няколко компании. Кой ще отвори пликовете и по какъв начин ще се обработят и класират - за мен това е неуместно. " - разяснява юрист Мария Вълканова.

Новите правила засягат и неправителствените организации.

" Играчите са доста разнообразни - една банка, която оперира с разнообразни клиенти от целия свят е едно, не може да има същите отговорности като един юрист - самичък в адвокатска фирма, или цивилен организации, които нямат и чиновници - огромна част от тях ", съобщи Надя Шабани, шеф на Българския център за нестопанско право.

След днешния период следва и различен: до 12 май компаниите би трябвало да изпратят още документи - вътрешни правила по какъв начин да работи компанията, с цел да не влиза в схеми за пране на пари и тероризъм.

От организацията обясниха, че получават документите главно в последните два дни, само че това не е проблем, защото ще ги разделят по категории и ще ги употребяват при инспекции на място, когато преценяват, че има риск от пране на пари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР