Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите,

...
Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите,
Коментари Харесай

Опашки пред ДАНС заради обучението срещу пране на пари

Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите, защото през днешния ден изтича срокът, в който компании, неправителствени организации и кметове би трябвало да рапортуват публично на службите по какъв начин ще образоват личния състав си против пране на пари .
За тези, които не го създадат, глобите са от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и от 2000 до 20 000 лв. за компании. Най-сериозни са санкциите за банки и застрахователи - до 50 хиляди лв..

Заради огромното скупчване на хора в последния миг от ДАНС удължиха работното си време и оповестиха, че е позволено изпращане на документите до мейла на финансовото разузнаване.

За да схващат службите в точния момент къде има риск от пране на пари, законът беше признат, тъй че над 100 000 души - юристи, счетоводители, търговци, инспектори, банкери и застрахователи, да рапортуват пред ДАНС, че ще са нащрек да не ги въвличат в схеми. Същевременно те се задължават да образоват чиновниците си на това.

" Аз съм юрист, сама съм в адвокатската фирма. Нямам чиновници и все пак съм задължена по закон да депозирам проект по какъв начин аз да се самообучавам. Губим си времето с безсмислени неща. От три дни се занимавам с персоналния ми проект и с проектите на няколко компании. Кой ще отвори пликовете и по какъв начин ще се обработят и класират - за мен това е неуместно. " - разяснява юрист Мария Вълканова.

Новите правила засягат и неправителствените организации .

" Играчите са доста разнообразни - една банка, която оперира с разнообразни клиенти от целия свят е едно, не може да има същите отговорности като един юрист - самичък в адвокатска фирма, или цивилен организации, които нямат и чиновници - огромна част от тях ", съобщи Надя Шабани, шеф на Българския център за нестопанско право.

След днешния период следва и различен: до 12 май компаниите би трябвало да изпратят още документи - вътрешни правила по какъв начин да работи компанията, с цел да не влиза в схеми за пране на пари и тероризъм.

От организацията обясниха, че получават документите главно в последните два дни, само че това не е проблем, защото ще ги разделят по категории и ще ги употребяват при инспекции на място, когато преценяват, че има риск от пране на пари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР