Стотици хора се събраха на протест пред съда в малтийската

...
Стотици хора се събраха на протест пред съда в малтийската
Коментари Харесай

Стотици на протест пред съда в Малта след убийството на разследваща журналистка

Стотици хора се събраха на митинг пред съда в малтийската столица Валета. Демонстрантите приканиха за правдивост след убийството на проверяващата журналистка Дафне Капуана Галиция.

Нейния автомобил беше взривен през вчерашния ден, като 53-годишната блогърка почина на място.

Протестиращите упрекнаха страната, че не е защитила журналистката и обявиха, че са обезпокоени и за своята лична сигурност. Малтийският министър председател Джоузеф Мускат по-рано съобщи, че убийството е безчовечен акт против журналистката и против свободата на словото в Малта.

Известната в страната си блогърка е създател на серия разкрития за корупция измежду политици и предприемачи и укриване на налози посредством офшорни компании.

След публикуването на панамските документи тя е разкрила банкови сметки на брачната половинка на премиера, в които са внасяни пари от Азербайджан.

В последния си пост половин час преди да бъде взривена, журналистката е разгласила и улики за корупция против началника на канцеларията на министър-председателя.

Европейският съюз е ужасяващ от убийството на проверяващата журналистка.

„ От името на комисията и на председсателя Юнкер желая да заявя, че сме ужасени от вчерашното ликвидиране на известната и уважавана госпожа Дафне Капуана Галиция. Правата на публицистите да проверяват и да задават неуместни въпроси е в сърцевината на полезностите на Европейски Съюз и би трябвало да бъдат защитавани винаги”, съобщи Маргаритис Схинас, представител на Европейската комисия.

Публикациите на починалата постоянно са имали повече прочитания, колкото тиражът на всички малтийски вестници взети дружно. Синът й, който персонално се е опитвал да я избави от горящата кола, дефинира Малта като " мафиотска страна ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР